En del grönsaker lämpa sig för att bli en mättande måltid av.
Fylld paprika med köttfärsfyllning till exempel.
Gör din egen köttfärsfyllning (här passar fläskfärs utmärkt)
se tidigare färsblandningar och tillsätt lite halvkokt ris i färsen 1/3 del
så blir den fast och lätt att skära när du har grillad paprikan i ugnen eller kokt i tomatsås.
Min favoritsätt att tillaga fylld paprika i ugnen.
Ta en djup långpanna där paprikan kan stå tätt. Ha lite hackad lök och morötter på botten
samt några matskedar tomatpure, salt, peppar och ett par lagerblad.
Fyll dina paprika med köttfärsblandning se ovan.
Packa de tätt i långpannan och fyll på med vatten till hälften av pannans höjd.
Grilla i ugnen 185° ca 40 minuter
beroende av storleken på paprikan - fyll på med vatten under halva tiden!
Lyft upp paprikan med en hålslev till ett serveringsfat - häll spaden i en kastrull
reda med lite majsena eller mjöl tillsätt lite socker - sila - nu är din sås är klar!
Du kan även koka paprikan direkt i en tomatsås färdig
men ha inte mjöl/majsena i såsen från början!
Den mest kända färsfyllning är väl den klassiska till kåldolmar där man koka vitkål först.
man skär bort kålhuvuds rot innan man kokar den
man lägger den
med rotens öppning upp i kastrullen (koktid ca 15- 20 minuter)
låt svalna och fylla bladen med risblandad färs och häll över lite mörk sirap
innan man grilla/småkoka de i ugnen ca 20 minuter.
En annan utmärkt variant är att använda rödkål i stället!
Här kan du krydda din färs med vitlök, paprika, timjan, majram mm. för att blir din egen recept.
PS. istället för sirap ta lite honung!
Andra färsfyllningar är populära i pasta, vårrullar, piroger mm.