Bolognese kallas den i Italien och skrivs så på de flesta Menyer.
I dag har den blivit som en Svensk husmanskost
och de flesta som kan laga mat har sitt eget sätt att göra den.
Jag påstå att det görs mest i stekpannan där man bryna köttfärsen först med lite olja
och sedan häller på krossade burktomater samt lite kryddor.
Här kommer ett recept på hur jag har lärt mig göra köttfärssås:
250g köttfärs (nöt eller blandfärs)
2 gula lök
2 rivna morot
4 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 msk oregano
1 msk basilika /nypa färsk hackad
1 tsk vitlökspulver eller 3 färska pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk muskot
1/2 tsk kanel (barnen gilla det)
1 buljong tärning (ox eller höns)
1 nypa salt, peppar, socker
3 dl vatten
3 msk olivolja/rapsolja
gör så här
Hacka löken fin - riv/strimla de skalade morötter
Häll oljan i en låg men bred kastrull och värm tills det bubbla i kastrullen -
häll i löken /morötter steka lätt i 2-3 minuter
och sedan färsen samt alla kryddor rör om med en slev hela tiden
tills all färs fått en lätt brun färg -
tillsätt tomatpuré krossade tomater samt buljongtärning och vatten
sänk värmen till hälften och rör om ordentlig så att inga färsklumpar är kvar
Koka under omrörning på svag värme ca 15 - 20 minuter
Om du vill göra denna recept ännu bättre tillsätt på slutet lite rödvin.
Lycka till:
Se även mitt recept på en annorlunda köttfärssås
eller Sloppy Joe - för den late kocken