Varje husmor/far har sin egen tillägg i färsen för att bli Mammas/ Pappas köttbullar.
Köttbullar gör lie varstans i världen
Exempel i Grekland & Turkiet kallas de kofta och i Italien frikadeller.
Här ett så kallad Mormors köttbullar recept:
Du behöver till 1 kg nötfärs
1 msk salt
1 msk finmalen kryddpeppar
1 tsk malen vitpeppar
3 msk riven gul lök
2 tsk potatismjöl
400 g kokt, kallriven potatis ( ca 5 st)
3 ansjovisfiléer
3 msk ansjovisspad
3 äggulor
3 dl vispgrädde/matgrädde
smör och olja till stekning
gör så här:
Blanda salt, kryddpeppar, vitpeppar, lök, potatismjöl och riven potatis. Hacka ansjovisfiléerna.
Bland ner dem, ansjovisspad och äggulor i potatisblandningen.
Blanda färsen väl med potatisblandningen. Avsluta med att tillsätta grädden, lite i taget.
Sätt ugnen på 175°
Forma stora köttbullar och lägg på ett smörd ugnsform .
Stek köttbullarna, ca 10 i taget, på hög värme i olja och smör. Lägg de halvstekta kötbullar tillbaks i ugnsformen
Strö lite socker över bullarna och låt dem eftersteka i 5-10 minuter i ugnen.