Men du måste börja dagen innan!
1) Grönsaker
antingen gör du små spett med olika saker på
paprika, zucchini, champinjon, gurka, mild färsk chilifrukt, minimajs, färsk lök, purjolök mm
som du marinera med dina favorit kryddor samt lite citron/limejuice och rapsolja.
eller så tar du grönsakerna och skär de i lagom fingerlånga stora bitar
halva tomater, skalad gurka ( delad och rensad -skivad i längden - got till fisk), zucchini,
hela champinjoner,
delad rensad paprika, grovskivad fänkål, ättiksmarinerad vitkål,
hela milda chilipeppar, förkokta majskolvar,
röd/gul lökhalvor, auberginer mm.
som du marinera med dina favoritkryddor samt lite citron/limejuice & rapsolja.
Bakpotatis:
Stora bakpotatis kan du antingen förbaka i ugnen (täck i alufolie 275. ca 60 min.(slutgrilla 10 min)
eller i mikron -lite vatten i skålen, sätt på ett lock eller plastfolie - ca 30 min -(slutgrilla 10 min)
eller koka potatisen och dela i mitten och krydda med lite örtkryddor & keso eller creme fraiche.
( lägg undersidan på grillen - 3 - 5 min.) Tips:
Tips: Ta gårdagens kokta hela potatis med skal och lägg på grillgallret och slå med knytnäven lite platt,
krydda med färsk timjan/rosmarin, lite salt & peppar och glilla ca 2 minuter på varje sida...så enkelt och gott!
2) Såser
BBQsås:
1 dl tomatpure,
2 dl vatten,
1 dl honung,
1/2 dl soja,
2msk vinäger,
2ms fransk senap eller1tsk colmans senapspulver,
1 tsk worshestersås,
2 msk råsocker,
1/2 tsk kanel
1 tsk
chilipulver- timjan- vitlök- ingefära, salt & svartpeppar- några droppar smoke (hickory)
1 dl olja om du grilla med såsen eller smält smör om det är till en ren sås.
Tzatziki:
den turkiska yoghurten som man få i de flesta affären numera tycker jag är utmärkt!
Till en halv liter yoghurt behöver du:
en skalad riven gurka som man salta lite och sedan krama ut vätskan samt
ca 6-8 hackade vitlöks klyftor
1 msk olivolja 1tsk torkad (färsk)mynta,
lite salt & peppar -
blanda allt med en stor slev
Örtsåsen:
kan göras med cremefraich, gräddfil, majonnäs eller en blandning av bara örter & olivolja.
1 knippe persilja/dill (till kött eller fisk),
1 knippe basilika,
1knippe timjan
100 gr färsk spenat,
1 tsk oregano/dragon ( till kött eller fisk)
2 vitlöksklyftor,
1 pressad citron/lime/1 msk äppelcidervinäger,
1 tsk socker
1/2 dl olivolja,
Blanda allt i en mixer
smaka av med salt & peppar och tillsätt lite mera olivolja
Salsa:
antingen färska tomater som du skala (gör en snitt i skalet och sänk tomater i kokande vatten 5 sekunder)
eller så ta du 1 burk krossade tomater,
6 tomater,
1 liten gul lök,
2 vitlöksklyftor,
2 msk olivolja,
1 msk rödvinsvinäger/ balsamvinäger/ 1 hel pressad citron
1 msk brun farin,
1/2 tsk salt,
1 krm grovmalen svartpeppar,
1/2 dl strimlad basilika,
1 tsk sambal ollek -
blanda och rör om
3) Köttet/ fisken:
Stek som biff/ entrecote mm. soom du köper ska vara rött i färgen ej brunaktigt.
Hemligheten med grisköttet som revbensspjäll/ sparribbs/ kammben, karrébitar
att den blir så underbart mört & snabbgrillad, är att man förkoka den mjukt innan
(best i tryckkokare) och låter det kallna och sedan lägger det i en marinad.
Marinaden kan vara allt från bbqsås, örtsås eller salsasåsen du lagade
eller kryddblandningar som du tillsätta lite olja. Eller gör mindre bitar av köttet
marinera -och sätt på spett
- grilla ca 3 min. på varje sida. Obs använd inte överbliven köttmarinad till annat!
Här hitta du recept på en proffsig krydblandning till stek
Fisken som lax, gösfile mm lägg i en örtblandning med olja och grilla allra sist
för
den behöver väldigt kort tid att grilla ca 30 sek. på varje sida.
OBS: använd inte marinaden som du haft köttet/fisken i som dipp sås
!!
Varning för magsjuka!
När du börja grilla se till att (om det är kol/ved) det har bildats en vit aska och ingen eld syns
innan du lägger på dina saker på den oljepenslade grillen.
Vänd inte mer än 1 gång på vardera sida -kött eller grönsaker- men vrid det 90 grader efter halva tiden
för att få en räfflad grillyta.
Låt alltid köttet vila! När du stekt färdigt en kött bit, låt det vila!
kött ska inte serveras direkt från grillen, linda istället in det i vått smörpapper
Du kommer då att få ett kött som släpper ut safterna i munnen istället för på tallriken
Börja alltid med potatis sedan grönsakerna och sist köttet/ fisken.
En god sallad till är inte fel se= att lyckas med en god sallad
Lycka till