Den mest kända rätten är nog den klassiska Franska Moules Marinières
Den kan bli en hel måltid, en förrätt eller en vikning.
Bäst av allt tycker jag är, när man kan samlas rund denna rätt med vänner och bekanta. Ha nybakad painrich vid sidan om för att doppa i musselfonden, detta förlänger njutningen av denna rätt.
Du behöver:
1 kilo blåmusslor
1 gul lök
4-6 vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk persilja
1/2 pressad citron
1 kopp torr vitvin
2 koppar vatten
3 msk rapsolja
lite salt & vitpeppar
Först ska du:
Tvätta (eventuell behöver du borsta) musslor väldigt noggrann och kolla att skalet inte är skadat
är fallet så, släng den
är musslan öppen, knacka den lätt på diskbänken och kolla att den stängs-
om inte, släng den!
Gör du som jag beskrev, så undvika du eventuella magbesvär efter måltiden.
Gör så här:
Hacka löken och pressa vitlöken, heta upp en passande kastrull med oljan,
häll i lök/vitlök samt hackad persilja, rör om ca 20 sek
häll i vitvin, vatten och citronsaften så fort det böja koka häll i musslorna och sätt på ett lock
koka ca 5 -7 minuter - servera direkt i en stor skål så att var och en kan plocka åt sig.
Servera med nybakad bröd och en del tycker om ha aioli till denna rätt.
Tips:
I Spanien har de krossade tomater med från början.
lycka till!