Krydda köttbitarna efter smak i god tid innan du steker de.
Tips: lite råsocker på köttbiten
ger en fin färg och höjer smaken
Se till att pannan är het!
Sätt på plattan med stekpannan
(elspis ca 1 minut innan)
Har du gasspis så tar det ca 30 sek för stekpannan innan den blir het. Pensla lite olja i den
Stek köttbitarna i medelvärme snabbt på båda sidor ca 30 sek
då stängs porerna och mindre vätska tränger ut - köttet blir saftigare
Sänk värmen till hälften och fortsätt att steka bitarna under lock (under minst en vändning) tills du inte mera ser en röd vätska som tränger ut från köttbiten ner du sticker in en gaffel!
Steka kotlett: här är det min son (13) som gör jobbet
1.Gör små snitt genom fettet
2.banka lätt till jämn storlek
3.krydda, doppa i en blandning av ströbröd & mjöl
stek på medelvärme 1 minut på varje sida
sätt på lock - stek på svag värme 2 minuter på varje sida
Grilla i hög värme snabbt på alla sidor ca 30 sek i en stekpanna.
lyft över till en ugnsform och färdigsteka
sedan i ugnen.
eller lägg hela filen i en alufolie efter stekning lägg till extra kryddor
eller och vitlökssmör, aromsmör, pesto, färska örter/kryddor, strimlade grönsaker.
Knyt ihop till en påse, lägg på en ugnsform
och grilla i ugnen 185° i ca
(beroende storleken av köttet) 15-40 min.
detta funkar även bra med ej bankade kotlettfilé
Hela köttbitar som karré, bog, innanlår, rostbiff, lamm mm. använd stektermometer!
Krydda och snabbgrilla som ovan - lägg köttbiten i en djup gjutjärnsform -
lägg till lite tärnade grönsaker
(lök, morötter, purjolök, palsternacka, rotselleri)
Kryddor efter smak med salvia, vitlök, paprika, curry, kummin, rosmarin, chilifrukt, citron, honung, senap mm
Häll på vatten i ugnsformen så att
1/5 del av köttet täcks
Grilla i ugnen ca 40-60 min
(per kilo) vid 150°
eller ca 2 timmar per 500 gr kött på en temperatur av 80° (perfekt genomstekt)