• Matskolan
  • Index
  • Nästa sida

Att steka Kött cool

Steka kött på rätt sätt kan vara svårt
för de flesta och här behövs det verkligen hjälp!
Jag börja med:

Fläskkött 
Kotlett, filé, karré, bogbitar som du ska steka i stekpanna på en gång,
bör du banka jämt!

Krydda köttbitarna efter smak i god tid innan du steker de.
Tips: lite råsocker på köttbiten
ger en fin färg och höjer smaken

Se till att pannan är het!
Sätt på plattan med stekpannan
(elspis ca 1 minut innan)

Har du gasspis så tar det ca 30 sek för stekpannan innan den blir het. Pensla lite olja i den
Stek köttbitarna i medelvärme snabbt på båda sidor ca 30 sek då stängs porerna och mindre vätska tränger ut - köttet blir saftigare

Sänk värmen till hälften och fortsätt att steka bitarna under lock (under minst en vändning) tills du inte mera ser en röd vätska som tränger ut från köttbiten ner du sticker in en gaffel!

Steka kotlett: här är det min son (13) som gör jobbet

kotlett2

1.Gör små snitt genom fettet

kotlett3

2.banka lätt till jämn storlek

kotlett5

3.krydda, doppa i en blandning av ströbröd & mjöl

stek på medelvärme 1 minut på varje sida

kotlett6

sätt på lock - stek på svag värme 2 minuter på varje sida

kotlett7

 

kotlett8

Hela Filé

Grilla i hög värme snabbt på alla sidor ca 30 sek i en stekpanna.
lyft över till en ugnsform och färdigsteka sedan i ugnen.
eller lägg hela filen i en alufolie efter stekning lägg till extra kryddor
eller och vitlökssmör, aromsmör, pesto, färska örter/kryddor, strimlade grönsaker.
Knyt ihop till en påse, lägg på en ugnsform
och grilla i ugnen 185° i ca (beroende storleken av köttet) 15-40 min.
detta funkar även bra med ej bankade kotlettfilé

Hela köttbitar som karré, bog, innanlår, rostbiff, lamm mm. använd stektermometer!
Krydda och snabbgrilla som ovan - lägg köttbiten i en djup gjutjärnsform -
lägg till lite tärnade grönsaker (lök, morötter, purjolök, palsternacka, rotselleri)
Kryddor efter smak med salvia, vitlök, paprika, curry, kummin, rosmarin, chilifrukt, citron, honung, senap mm
Häll på vatten i ugnsformen så att
1/5 del av köttet täcks
Grilla i ugnen ca 40-60 min
(per kilo) vid 150°
eller ca 2 timmar per 500 gr kött på en temperatur av 80° (perfekt genomstekt)

 Nästa sida: Nötkött

Webb design: Olaf Klein Fotos: free stockfotos och egna fotos