• Startsida
  • Index
  • Nästa sida

Äggsåser - mayonnaise (majonnäs) / aioli

mayo

foodproc

Jag börja med majonnäsvisp
Inget kan jämföras med en hemlagad sådan
och det är inte så svårt som många tror!

 


 

Här är receptet: 

2 äggula (eller 1 hel ägg) ja det fungera även med hela äggen!
1 msk senap (helst dijon)
1/4 dl vattenmayonäs
1 tsk ättika/vinäger
3 - 4 dl rapsolja
några droppar Worchestershire (man kan vara utan)
samt lite salt & peppar.  

gör så här:
Börja att vispa äggen tillsammans med senapen & kryddorna,
antingen för hand (ca1 minut)
eller i en Matberedare (går bra med knivdelen) ca 20 sk.
Droppa sakta in hälften av oljan  - droppa in vattnet och resten av oljan.
Ökar med mera olja om den är för tunn eller lite mera vatten om den är för tjock.mayo2

Aioli

har några finhackade/pressad vitlöksklyftor med från början samt lite cayennpeppar så blir det aioli!

Lycka till

Nästa sida: Hollandaise

Webb design: Olaf Klein Fotos: free stockfotos och egna fotos