Morötter:
Koka de hela eller skär antingen i skivor eller långa smala pinnar
och koka i vatten
med lite citron/ättika & salt i. ca 3- 5 minuter.
För att få stuvade morötter - bryn de skivade/tärnade morötter i mycket smör/olja
tillsätt efter 3-4 minuter lite vatten tills den blir till en stuvning, krydda med lite salt, socker & vitpeppar.
(pröva gärna med lite curry. paprika eller saffran någon gång)
Broccoli:
Bästa och näringsrika resultat är att koka grönsaker med lite vatten i mikrovågsugn!
speciellt broccoli blir perfekt på detta sätt. Täck skålen med plastlock/film med hål
och koka på högsta värmen ca 3 minuter, lite salt & smör - klart.
Sockerärtor:
riv av toppen längs sidan
Här kan man göra som med broccolin i mikrovågsugn eller smörslunga de i stekpannan.
Haricotverts /gröna bönor:
Riv av strängen från varje sida.
Häll bönor i kokande saltat vatten med lite bakppulver i, låt vattnet koka upp igen
och genast häll bönorna i en sil & skölj med kall vatten på en gång då behålla de sin gröna färg!
Brun lite smör/olja i en panna tillsätt lök (strimlad bacon passar bra) timjan/rosmarin, salt & peppar.
När löken, bacon
är gyllene brun, tillsätt bönor och rör om 15 sec- klart
Blomkål:
Ta bort gröna bladen och stjälken (spara) dela i fyra delar och koka i citron/ättika saltat vatten
tills den lossnar från gaffeln när du testa.
Lyft upp blomkålen med en hålslev och skölj i kall vatten. Spara fonden
Värm blomkålen i mikron när den skall serveras eller gratinera med en ostsås i ugn
Tärna de gröna bladen & stjälken och bryn i smör/olja tillsätt lite majsena/vetemjöl
fyll på med lite blomkålsfond och mjölk/grädde tillsätt lite salt &peppar
och lite aromat/höns/grönsaksbuljongen och du har en blomkåls sås/soppa för dagen efter
Spenat:
Tvätta noggran bladen och häll de i kokande vatten med 1 msk bakpulver i (håller grönt grön), låt vattnet koka upp igen
-häll allt i en sil och skölj med kall vatten. Krama ut vattnet från spenaten genom att göra små bollar
som du kan krama hård. Hacka spenaten om du vill göra den stuvad eller sautera (svänga)
i en stekpanna med smör/olja, lök - strimlad bacon passar här med,
salt & peppar (lite riven muskot brukar jag gärna ta med) och en del gillar den med vitlök.
Sparris:
Grön sparris som växer ovan jord behöver normalt inte skalas
1 l vatten 1 msk salt 1 tsk socker koka ca 5 minuter. OBS ingen citron/ättika - den tar bort färgen men bakpulver!
Vitt sparris växer under jorden och ska skalas ( spar skalet)
1 l vatten 1 msk salt 1/2 pressad citron koka ca 10 minuter
är det större mängder av sparris så bind ihop 10 st. åt gången
då blir det lättare och snabbare att lyfta upp efter koktiden.
Man kan äter sparris kallt ( med vinaigrette) eller varm med en god citron hollandaise (tycker jag)
Skalet kan du koka och av fonden
gör du en soppa till dagen efter
Sparrissoppa
sparrisfond
1 liter
25 g smör
3
dl mjölk
1 hönsbuljongtärning
1 dl grädde
3 msk mjöl
Salt & peppar
gör så här:
smält smör och tillsätt hackad lök
-stek gyllenbrun -tillsätt mjöl - rör om -tillsätt -mjölk
sedan sparrisfond & hönsbouliongtärning
till sist grädde salt & peppar
(lite brynt bacon -sparrisbitar -hackad persilja- gör den ännu godare)