Äldre människor tycker fortfarande om välkokta grönsaker.
Detta beror på, att förr i tiden hade man ingen kyl eller frys, så alla grönsaker man ville äter på vinterhalvåret kokade man väl för att kunna konservera i glasburkar täcka med paraffin och tillsluta med en gummiring rund glasets öppning.
Då var det viktig att grönsakerna var välkokta!
I dag har vi tillgång av färska grönsaker året om och har lärt oss
att inte koka bort alla vitaminer mm. Vi har lärt oss att knapra lite på grönsaker.
Snabb svänga (sautera) eller Wok är det som uppskattas allt mer.
Men att försöker woka hemma på el spisen med en wokpanna
är garanterad misslyckad, det blir mera sauterad än wokad.
Det är bättre med en stekpanna med hög avrundat kant.
Även på en gasspis kan man misslyckas för att man inte bör woka för mer än 2 personer
åt gången och inte använda frysta grönsaksblandningar
För att lyckas med wok är det viktig att alla grönsaker är rensad
och färdigskuren (samma storlek) samt alla kryddor stå framme
och stekpannan (kastrull) är ordentlig het
och när du häller i grönsaker i oljan skall det låta lite bubblande.
Häll i dina grönsaker samt kryddor på en gång
sväng/blanda 1 minut - häll på lite vatten - sätt på lock - vänta 1 minut KLAR.
se även: Thajwok - Min egen Vinterwok
En av mina favoritsätt att laga grönsaker är att tillsätta passande grönsaker
i samma ugnsstekpanna som du steker din fågel eller köttbiten i.
Ha inte med grönsakerna från början utan ca 10 minuter innan steken är klar.
Mer om detta när vi kommer till kött & fågel!