I dag kallas många dressingar för vinaigrette
med olika ingredenser som är användbar,
men här kommer receptet jag lärde mig
från början.
Fransk vinaigrette:
1 tsk havssalt
1 msk vit/rödvins vinaiger
2 msk oliv/raps
olja
1/2 finhackad röd/gul lök
1 tsk dijonsenap/svensk senap
1 msk hackad persilja/gräslök
1/2 tsk färskmalen svartpeppar
gör så här
:
blanda de första 4 ingredenser i en skål med en visp och låt stå 10 minuter
innan servering tillsätt resten och rör om ordentlig.
Tips:
med 2 dl tomatjuice blir den änu godare
Blue cheese dressing (Caesar)
100 g blåmögelost (gorgonzola) smulad
1/2 tsk havssalt
några varv nymalen svartpeppar
1 msk finhackad gräslök
1/4 kopp (60 g) gräddfil, vanligt eller lågfett
1/4 kopp (60 ml ) mjölk
1 msk färsk citronsaft eller vitvinsvinäger
gör så här:
Mosa osten med en gaffel och tillsått gräddfil samt mjölk
tillsätt kryddorna, gräslök och rör om
Rhode Islandsås:
Denna sås finns numera på nästan alla salladsbuffe i många varianter.
Från början var det en sås till skaldjur och inte en dressing.
Den har inget med Rhode Island (New York) att göra
utan är en ren Svensk uppfinning
av Thore Wretman
I dag använder många bara sweet chilisås, mayonnaise, gräddfil och worchester.
Men vill du uppleva hur den var tänkt från början
så pröva denna recept
Här är receptet
1 dcl mayonnaise
1 dcl gräddfil/filmjölk
1 msk tomatpure
1 tsk chilipulver
1 msk socker
1/2 tsk salt
1/2 tsk cayennepeppar
några droppar worchestershire
1 msk sherry
1 tsk citron eller vitvinsvinaiger
gör så här:
blanda allt i den följd som är skriven
Lycka till!