Potatismos:
Du behöver för3-4 prs
1/2 kg potatis
3 dl varm mjölk
25g smör/margarin
salt, peppar + riven muskot (kan utelämnas)
Koka de skalade/delade potatisen i saltad vatten minst 30 min.
(tills de nästan faller sönder av sig själv)
sila av vattnet genom att ha ett lock på kastrullen
som man håller fast på båda sidor med 2 grytlappar
mosa sönder potatisen med en potatispress (se bilden bredvid)
tillsätt lite salt,peppar och lite riven muskot,
en klick smör/margarin samt varm mjölk tills konsisten är mosig - rör om ordentlig med en ballongvisp.
Jag sätter till ibland hackad persilja/dill, örtkryddor eller rårörda lingon för att variera till olika rätter.
Potatisgratäng:
Du behöver för 3 -4 prs
1/2 kg potatis
1purjelök
ca 30 g smör/margarin
4 vitlöksklyftor
3 dl grädde
1dl riven ost,
1 msk timjan,
salt &peppar
gör så här:
Skala och skiva (ca 0.5cm) potatisen, skjöl av potatisen i kall vatten och koka lätt ca 10-15 min
sila av och låt kallna. Smör en ugnsform med smör/margarin, skölj purjolök och strimla den tunn,
hacka eller pressa vitlöken och blanda allt med potatis samt kryddor i ugnsformen -
platta lätt till allt och tillsätt grädde (det går även med mjölk) tills den nå de överste potatislagret (inte täcka över) strö på riven ost och grädda i 225* grader ca 15 minuter.
Du kan variera gratängen och tillsätta/ersätta med rivna morötter eller rotfrukter (som måste förkokas först)
eller strimlad paprika. Variera även med olika kryddor efter smak.
Potatisplätta:
Du behöver för 3-4 pers
1/2kg potatis
4 äggula
4 msk potatismjöl/majzena/vetemjöl
1/2 dl matolja
1 msk hackad
persijla
salt, peppar (riven muskot)
Koka potatisen som till potatismoset men ställ tillbaka kastrullen på spisen efter du har silad av vattnet och skaka lätt kastrullen så all vatten dunsta bort (ca 1 minut) pressa potatisen och tillsätt 4 äggula samt 4 msk potatismjöl/maizena/vetemjöl + salt, peppar, riven muskot och hackad persijla rör om med en träslev ordentlig, låt smeten kallna till rumstemperatur -
forma små bollar på en mjölad bräda och platta till dem.
Vänd i vetemjöl och stek plättarna i olja ca 2 minuter på varje sida.
Även här kan du variera med olika ingredienser
som rårörda lingon (lingonplättar) eller hackad svamp/kantareller, gräslök mm.
Vad gör jag med äggvitan då - har tänkt på det med, och tipset är att vispa äggvitan lätt och doppa plättarna i den innan jag steker dem i stekpannan!
Pommes frites:
Du behöver:
potatis, mycket olja
och tålamod
Skär potatisen i stavar (skalat eller oskalad) och skölj noggrann i kall vatten
låt rinna av och torka med hushållspapper.
Värm oljan i en djup kastrull
där oljan inte nå upp till mera än1/3 av kastrullen/stekpannan.
Temperaturen skall inte överstiga 170 grader!
Testa med en bit av potatisen att du ha nått rätt temperatur (de ska lätt bubbla i oljan)
innan du lägger in mera (ha inte för mycket potatis på en gång!)
vänd potatisen med en hålslev tills de blir gyllene brun på alla sidor
och lyft upp potatisen på ett hushålpapper täckt fat.
Mitt tips är: det underlätta (förkorta tiden) att förkoka potatisstaverna i ca 5 minuter
och fritera/steka när de har kallnat!
Råraka:
Du behöver: inget annat än potatis, lök och olja
Som namnet säger råriven potatisen, lök som du river på ett rivjärn (den grova sida)
och lyft över smeten med en såsslev portions vis
till en stekpanna med het olja och platta ut till en rund form,
vänd inte förran du ser att rårakan har fått en gulbrun färg på kanten, ca 3-4 minuter på varje sida.
Salt och peppar efter smak
Rösti:
Är den Schweiziska benämning för råraka som många gör även på rivna kokta, skalade bakpotatis
med lite riven muskot i.
Raggmunk:
Du behöver för 3-4 pers.
1/2 kg potatis
4 msk potatismjöl/maizena/vetemjöl antingen eller
4ägg
1/2 dl mjölk
några droppar ättika,
salt, peppar
2 dl
olja.
ger ca 6-8 raggmunkar
Riv potatisen på den fina delen av rivjärnet eller använd hushållsassistent med knivsdelen
tillsätt några droppar ättika-så att potatisen inte blir gråa när den stå längre, krama ut vätskan.
Blanda ägg potatismjöl/maizena/vetemjöl, mjölk,salt, peppar till en pankakssmet
och lyft in riven potatisen, rör om.
Häll över degen med en djup slev ( en slev per raggmunk ) till en het stekpanna med olja på svag värme
och platta ut med undersidan av sleven,
vänd inte raggmunken för tidigt ca 3-4 minuter på varje sida.
Kroketter:
Du behöver för 3-4 pers:
1/2kg potatis
4 äggula
2 hela ägg till panering
ca 150gr ströbröd
4 msk potatismjöl/maizena/vetemjöl,
salt, peppar, muskot
matolja att steka eller fritera med
samma blandning som potatisplätta, men här gör man små bollar eller järpar som doppas först i mjöl sedan i vispad ägg och till slut i riven bröd innan man steka /fritera de.
Bakpotatis:
Den mest kända potatissorten är Idahow men den får man sällan tag numera. Använd en stor mjölig potatissort tvätta den noggrann och täck med alu-folie
och baka i ugnen 275° ca 50-60 min.
Eller sätt potatisen i en skål med lite vatten och täck med ett lock/plastfolie och värm i Mikrougn ca 20-25 min.
Ta ut potatisen och täck med alu-folie.
Eller koka potatisen först med skal i 25 min
och täck med alu-folie och baka i ugn 10 min. till.
Gör ett halvdjupt korssnitt på toppen av potatisen
ock kläm till på undersidan så att den öppnas som en blomma.
Eller dela den i mitten och har lite färsk hackade örter på, servera med creme fraiche, smör eller yoghurt.
Ugnsgrillad potatis:
Tvätta och dela potatisen i 4 delar sprid ut den på oljad ugnsform krydda efter smak med antigen eller timjan, kummin, paprikapulver, vitlök, oregano mm rör om
och baka i 185* ca 35 min,
rör om då och då.
Man kan har lite lök/ rödlök/ purjolök/ morötter/ paprikabitar/ rotfruktsbitar med
om man vill göra det lite festlig.
Se även den klassika Franska recepten på potatislåda "Boulangere"
Lycka till!
Nästa sida: Sötpotatis