Att koka ris är en prövning för många nybörjare och många brända kastruller har stått över natten full med vatten för att lösa upp eländet. Det finns numera en hel del sorter ris att få tag i dem vanligaste mataffären och läsa man på omslaget så får man nästan alltid information om andelar ris och vatten och koktiden
Ungefärliga koktider:
Långkornigt ris ca 20 min
Specialbehandlat
långkornigt ris - matris ca 25 min
Jasminris ca 10-25 min
Basmatiris ca 10-20 min
Avorioris ca 25 min
Råris ca 40 min, halva tiden om det får ligga i kallt vatten några timmar -
Specialbehandlat råris -fullkornsris ca 25 min
Mina tips är följande:
Skölj all ris med kall vatten innan du kokar den! Ha några droppa ättika/risvinsvinäger i kokvatten så håller risen sin vita färg
-Hur gör man då för att inte riset fastnar i kastrullbotten?
(gäller vanligt långkornig ris) Man har lite olja (oliv, rapps, majs, margarin eller vanligt matolja) i kastrullbotten - häll på riset - rör om - heta upp - fyll på vatten samt lite salt några lagerblad-
rör om hela tiden tills det börja koka - sänk värmen till hälften - sätt på lock -
koka nästan (5 min tidigare än angiven tid) färdig och ta bort kastrullen från spisen
och låt den stå under lock 5 min. Rör om försiktig med en köttgaffel så att riset blir luftig.
Ett annat sätt (som inte höjer smaken men man slipper riset att fastnar)
är att man ökar mängden med vatten med en del (vanligt är 1del ris 3 dela vatten) så det blir 1x4, lite olja och koka utan lock, rör om hela tiden - sila av och skölj med varm vatten.
Salta eller tillsätt kryddor. Äter ni mycket ris hemma och är fler en 2 pers. så kommer en riskokare till sin rätta
Basmatiris
är den finaste rissorten vi har
och skillnad till
Italienska, Amerikanska eller Spanska risen är
att den
expandera inte i höjden utan i längden,
jag tycker den är lättast att tillaga. Börja med att skölja risen ordentlig!
Häll risen (1 kopp för ca 4personer) i en kastrull och tillsätt vatten som täcker risen med 2 cm stoppa pekfingret i,
när vattnet nå första vecken av fingertoppen,
så har du rätt mängd av vatten,
tillsätt lite salt, några droppar ättika sätt på locket,
koka upp, sänk värmen till det lägsta rör inte om i kastrullen, låt koka i 10 minuter.
Stäng av värmen och flytta kastrullen från spisen
låt
riset stå under lock i 10 minuter till (den håller värmen i ca 15-20 minuter)
Lyft risen försiktig med en gaffel/slev så att den delar på sig innan du servera den!
Och för dig som absolut inte vill stöka till för mycket i ditt kök
Man kan koka ris i mikrovågsugnen!
Man använder en mikro plastburk med lock
som har många små hål i locket.
Koktid-exempel- 1 del jasmin ris 2 dela vatten samt kryddor/grönsaker- koktid 15-20 min.
( OBS ris & vatten får inte vara mera än hälften av burkens volym)
Lycka till
Nästa sida: hur man koka pasta