Tryckkokare
För att behålla så mycket näringsämnen som möjligt i sin kost
lagar du din mat i en tryckkokare.
Om du en gång lagat mat i en tryckkokare
och känt skillnaden i smak och sett hur väl råvarorna bevaras,
blir det svårt att koka mat i en vanlig kastrull !
Med en tryckkokare bevara du i stort sett all näring och smak och därför
är det en självklara
val i köket.
Dagens råvaror håller redan en lägre kvalitet än förr i tiden så det gäller verkligen att spara
på de näringsämnen
som
finns i maten.
I dag blir det tyvärr allt vanligare att vara överviktig
och samtidigt undernärd!
Det går att laga mycket i en tryckkokare
och det tar exempelvis bara 7-8 minuter att koka potatis.
Råris som normalt tar 45 minuter att koka lagar du på endast 20 minuter
Du sparar tid, får nyttigare mat och maten smakar dessutom mera.
Kan det bli bättre?
Den ska pysa, helst inte konstant utan mer som ett ånglok
Minska plattan till 4 (om 6 är max) när trycket kommit upp.
Sjömansbiff, Köttsoppa, Kalops, Dillkött och Chiliconcarne är några exempel.
Ta en tredjedel av koktiden för öppen gryta.
Prova dig fram.
Så alltså en rätt som ska koka 60 minuter enligt kokboken, kokar du på 20 minuter!
Här hitta du koktider till olika varor
Många är utan anledning fortfarande rädd för tryckkokare.
Här lite fakta:
Tryckkokare
Mottrycket åstadkoms av ett lufttätt lock och kastrullen
som utför trolleritricket kallas tryckkokare.
Poängen är att en högre temperatur skapar kortare koktider.
Vid kokning sönderdelas födan genom att de kemiska bindningarna i proteiner,
enzymer, fibrer och fetter bryts upp av energin (högre temperatur = högre energi).
Tillagningstiderna blir med tryckkokare mellan 25-50 procent av den "normala".
Ett potatiskok, kikärtor eller motsvarande är klart på högst tio minuter.
Kött (som innehåller mycket proteiner och fetter) som normalt skulle ta 3-4 timmar att tillaga
tar mindre än en timme i tryckkokare.
Du spar massor av tid och massor av energi
tack vare ett smart utnyttjande av de fysikaliska naturlagarna.
Eventuella fördomar mot tryckkokare riktas mot gamla åbäkiga modeller.
Idag finns moderna tryckkokare med hög prestanda
idiotsäkra säkerhetsventiler och trycktestade av sprängämnes inspektionen.
Mitt recept på grillade tjocka revbenspjäll i tryckkokare
Du hittar många recept på internet - http://www.tryckkokning.se/