• Startsida
  • Index
  • Nästa sida

Hur man gör såser

Höjdpunkten i en maträtt är för det mesta, såsen!br
I ett restaurangkök används det många kastruller, ingredienser och redskap
för att lyckas med en god sås. Man kan göra en god sås hemma med!
Snabbaste och enklaste köttsåsen är:
när du steker köttbitar/pannbiffar i stekpannan så har lite småskuren lök/ purjolök/ morot redo!
när köttbiten är klar lyft ut den, häll av det mesta av fettet lägg i grönsakerna
samt lite timjan, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 msk tomat pure,1 tsk dijonsenap/senap
samt 1 smulad buljongtärning.

Rör snabbt om med en liten platt visp tillsätt lite vetemjöl (1- 2 msk) eller majsena
och späd på med vatten tills du får en såskonsistens (ca 2 dl)
om det är festligt och du har köpt lite vin har lite i såsen med
om det behövs smaka av med lite salt/peppar samt alla kockars hemlighet lite socker eller gelé/sylt
om det blev lite mjölklumpar i såsen så sila den annars servera den som den är.
Tycker du inte om färgen så ta lite matsoja eller grädde/yoghurt/creme fraiche i såsen.

Såser kan man dela i 5 olika kategorier:

vit1. Köttsås: sky/ fond (avkok av ben) glace (reducerad sky/fond - kokad in) är grund till köttsåser
2. Veloute: avkok av höns- kalv- fiskben samt grönsaker
3. Tomatsås: tomatpuré, krossade tomater, färska tomater
4. Vita såser: smör, mjölk, grädde, vitvin, fond
5. Äggsåser: bearnaise, hollandaise, mayonnaise

 

 

Stekar du inte en köttbit men vill ändå har en brun sås gå till recept Brun sås

Nästa sida : mera om såser & fond

Webb design: Olaf Klein Fotos: free stockfotos och egna fotos