Om det finns hemma:
1 pressad vitlöksklyfta eller1 tsk vitlökspulver
1/2 riven morot,
1/2 hackad gul lök/ strimlad purjolök
2 strimlade skivor bacon
finns det ingen hemma, kanske det finns salami, stark korv eller skinka
1 köttbuljongtärning eller aromatkrydda
1 msk tomatpure eller 2 msk ketchup / 1 hackad färsk tomat
1 lagerblad (om det finns hemma)
1 tsk torkad timjan/ oregano
1 msk kikoman soya
1 tsk fransk senap /vanlig senap
1 msk vetemjöl eller majsena
salt & peppar
1 nypa socker
ca 3 dl. vatten
Gör så här:
Hacka löken, skär bacon i strimlor och bryn allt i en mindre men hög kastrull i lite olja.
tillsätt riven morot, hackad vitlök - rör om med en träslev hel tiden, tillsätt tomatpuré
och kryddor bryn tills allt fått en stark brun, nästan svart färg.
strö över mjöl - rör om - tillsätt bouljongtärningen som du bryter när i såsen
och fyll på med ca 3 dl vatten samt soya,
byt till en lågbottnad visp och rör om, låt koka några minuter smaka av med en nypa socker
och sila såsen.
Finns det vin hemma så ha lite med i såsen.
Med lite creme fraiche/matgrädde så blir det en god gräddsås
Du behöver:
½ flaska rödvin
1 gul lök ( hackad)
3 skivor bacon/sidfläsk (strimmlad)
1 morot (riven)
1 tsk timjan
1 dcl kött/ kalv fond/ 1 kött/ kalvbouliongtärning
25 gr. smör
1 tsk socker
1 tsk balsamvinäger
lite svartpeppar från kvarn
Gör så här:
bryn löken + morot + bacon i hälvten av smöret tillsät timjan
fyll på med rödvin, låt koka utan lock tills det är bara hälvten kvar - sila till en ny kastrull
tillsätt 1 dcl fond (eller 1 buljongtärning utspådd i 1 dcl varmt vatten)
tillsätt vinäger + socker 3 varv från pepparkvarnen -
koka några minuter till.
Innan du servera klicka i resten av smör
är såsen för tunn reda med lite majsena (utspådd i lite kall vatten)
Tips: lägg till 2 msk svart vinbärssaft/gelé och ta bort socker