Visste du att en tredje del av all mat som produceras i världen aldrig äts upp? Inte?
Visste du att den här maten påverkar miljön mycket negativt?
Det känner du säkert till.
Mer mat än vad som egentligen behövs produceras,
vilket bidrar till onödiga koldioxidutsläpp.
Därför tipsar jag er nu om hur ni undviker att slänga maten.
Glöm datummärkning
litar du också blint på ”bäst före” datumet?
Gör inte det.
I många fall (inte alla dock) går det alldeles utmärkt att äta maten
efter att bäst före datumet har gått ut.
Använd dina sinnen: titta, känn, lukta och smaka! Var logisk.
Luktar mjölken surt? Släng den!
Har äggen röda små prickar i sig? Släng dem!
Har brödet utvecklat ett eget litet samhälle av gröna, ludna prickar?
Ja då är det dags att göra sig av med det.
Ät rester
Det kanske låter tråkigt, men varför inte?
Du spar pengar, du slipper gå till affären lika ofta och du gör miljön en tjänst.
Improvisera och fantisera! Gårdagens kycklingfilé kan lätt förvandlas
till en fantastisk caesarsallad, tro mig!
Köp inte hem mer mat än vad du gör åt
Kanske lockas du precis som många andra av butikernas ständiga försök
till att få dig att köpa så mycket som möjligt. Köp 3 betala för 2!
Men varför ska du köpa tre om du ändå bara behöver två?
Undvik impulsköp
Skriv ner en handlingslista och följ den slaviskt.
Och för guds skull, gå aldrig till affären hungrig!
Då slinker gärna både det ena och det andra impulsköpet ner i korgen,
i alla fall för mig.
Ta reda på hur olika livsmedel bör förvaras
det händer ju faktiskt att maten blir dålig.
Men även detta kan du till viss del fördröja
med lite kunskap.
Visste du till exempel att gurka ska ligga
i rumstemperatur och apelsiner i kylskåpet?
Tips: Konsumentföreningen Stockholm har utformat en riktigt bra guide
för hur du förlänger hållbarheten på maten
Källa: en lagom dos grönt.se.
Nu till mina råd:
några saker du bör tänker på innan du lagar mat:
För att du ska lyckas med ditt recept bör du läsa noggrann om alla ingredienser
och alla redskap du behöver.
När jag skriver till exempel oregano/timjan menar jag antingen eller och det är din smak som avgör.
Planera din tid för matlagningen, allt tar sin tid
från att skala potatisen - hacka/skära grönsaker marinering samt stek/ koktiden.
Det är en stor skillnad på gasugn/spis eller elspis/ugn samt varmluftsugn.
Du bör se upp med angivna tiden och temperatur.
Äldre recept är säkert baserad på en gasspis och därför bör man ser upp med tiden
så att fågeln eller steken inte blir bränt i förtid eller är fortfarande rå.
Tips täck över köttet efter halva tiden med alufolie eller lock om det är gasspis.
Förekommer det ägg i en äldre recept så brukar det vara stora lantägg
och inte de som vi får tag i idag.
Tips ökar antal ägg med minst ett ägg om det är fler än 3 i receptet.
Tänk på att matolja kommer upp till en högre temperatur än smör/margarin
innan den blir svart/bränt.
Smör/margarin ger en bättre smak men är inte bra för att steka kött eller fisk.
Kockar brukar tillsätta smör i slutskede av stekning eller i såsen för att höja smaken.
Många tycker om smält smör på sin fisk eller köttbit som vitlök, arom, ört, citron-smör
Tyvärr är allt för många rädd för riktiga mejeriprodukter som smör, grädde, crème fraiche, gräddfil, yoghurt.
Man köper lättmjölk, lätt och lagom eller andra margarinprodukter
i tron att de inte ger hög kolesterolhalt eller att man blir inte fet av det.
Det är vetenskapligt bevisad att naturlig fett från djur och natur är nyttig för våran kropp.
De onaturliga fetthalter vi tar i oss i form av industrifett som finns i
chips, pommes frites, snask, läsk mm. är boven.
Den allmänna viktökningen har inte med mejeriprodukter att göra eller hemlagad husmanskost.
Varje land och region har genom tusentals av åren kommit fram till
den behov av regionala råvaror som är best för människan där den bor.
många recept
rekomendera olivolja till stekning, vårt eget rapsolja är lika nyttig!
Använd inte solros eller mais olja till stekning de är bra till dressing eller majonäs.
Se även denna sida
Klart att vi rör oss för lite nuförtiden och det har en stor bidrag för vår viktökning med.
Det är vår lathet/tidsbrist som gör att vi äter mer och mer onyttiga saker bara för att stilla hungern.
Tillgång av mikrovärmt mat bara ökar och titta man på innehållsdeklarationen
så vet man sällan vad man får i sig.
Tips: när du laga mat hemma som grytor, stek, fågel mm.
tillred för flera dagar
och frys in
så har du sparat tid för en annan dag!
Lycka till