Knivar du bör ha i ditt kök:
Potatiskniv
liten kortklingat spetsig (skala, putsa, skära potatis/ grönsaker mm.)
Mellankniv
eggen skall vara rakt och böjd vid spetsen
(skära köttbitar/ fisk/ tärna grönsaker)
Kött/fisk kniv
en aning större än förra med lite böjd egg
(dela/skiva kött/fågel, hacka/ tärna kött mm.)
Brödkniv
med rävflad klinga även bra att kära tomater med.Med dessa kan du klara dig väldigt bra i köket.
Så välj dessa med omsorg.
Bättre en något dyrare kniv en fyra som inte känns bra i handen.
Kniven är kockens viktigaste redskap näst efter händerna.
Se därför alltid till att dina knivar är vassa.
Hellre en enda vass kniv än fyra slöa.
Bas redskap
spade, stektång, trä/plast slevar/, ballongvisp/ platt visp, stekgaffel,
Brödkniv, potatis- grönsaks skalare, sil, kryddmått, dl mått.
Kastrull
den skall vara anpassad till din spis (gas eller el)
gjutjärns kastruller är inte bra om de inte ha en aluminiumbotten
annars släpps järnjoner från metallen i maten och gör den grå och illasmakande. För långkok eller ugnskok är det bra att investera i en bra emaljkastrull med tung lock med litet hål. Aluminiumkastruller håller värmen bra rund om när du kokar mat.
Många andra kastrullar har ofta aluminiumbottnar pga. detta
Stekpanna av teflon
är fantastisk om man inte misshandla den.
Använd aldrig redskap av metall för att röra om eller vänder på maten!
Trä/plast slevar är best i detta sammanhanget.
Skölj, diska pannan direkt efter användning
när den är fortvarande varm, använd ej stålborste.
Ugnspanna
med galler är perfekt att grilla kött eller fågel.
Hårdglasformar är idealisk för gratänger mm.
Resten av köksutrustning är en fråga vad man vill laga för mat.