Bajan fishcakes:
som jag har ändrat & anpassad receptet till våra tillgånger
Du behöver följande ingredienser för ca 4 personer:
125g benfri torsk (om du vill ha en mera fast deg)
125 g
skinfri strömming (går bra med bara strömming 250g - ökar med 15g mjöl)
1 gul lök finhackad
3 vitlöksklyftor finhackad
1 msk sweet chilisås
185 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ägg
1/2 kopp mjölk (125ml )
1/2 kopp vatten (125ml )
30 g rumstempererad smör
2-3 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad färsk timjan/ 1tsk torkad
1 tsk torkad mejram
1- 2 finhackade chilifrukt
Nymalen svartpeppar/ vitpeppar och salt efter smak
några droppar ättika
Matolja
att fritera i
Gör så här:
Koka fisken i en kastrull med ca 6 koppar vatten och 2 msk salt
samt några droppar ättika i ca 3-4 minuter - strömming 2 minuter.
sila av fisken och låt svalna
i en bunke.
Smula fisken med fingrarna eller en gaffel.
Lägg i alla ingredienser och rör kraftigt tills en tjock smet bildas.
Eller kör allt i en matberedare på puls steget
Värm en djup kastrull eller fritös till max hälften med
olja
till en medeltemperatur på ca 150°
Med en matsked som du doppa i heta oljan först
droppa du bollar av smeten i fritösen
och vänd bollarna då och då tills de är gyllenebrun.
testa dig fram om de är klara eller ej!
Lät rinna av på hushållspapper
och servera med sweet chilisås/ kryddad kall tomatsås.
eller som i Barbados med deras egen Hot Sauce