Olika bakningsrecept/ dessert/maträtter som Carbonara kräver bara äggula och då vet man inte vad man ska spara vitan till!
Istället för aioli (som bruka göras på äggula, dijonsenap, vitlök, vitvinsvinäger och rapsolja/olivolja, salt & peppar)
Kan man göra denna populära mellanösternsås, för den görs på äggvita!
Här kommer denna kräm till nytta! Som passar till kött/ fisk eller grillade grönsaker.
Ta ca 3- 4 äggvita ( beroende på äggets storlek) för ca 6 portioner.
2- 3 vitlöksklyftor (pressad)
1 msk pressad citron eller vitvinsvinäger/ äppelcidervinäger m.m.
1 tsk salt och lite vitpeppar
ca 4 dcl rapsolja eller olivolja
Gör så här:
Häll alla ingredienser utan oljan i en matberedare/ eller en djup skål för att använda en stavmix.
Vispa äggvitan hård tills man kan vända skålen upp och när utan att vitan rina ut!
Under tålmodig fortsatt vispning droppa sakta in oljan tills du har fått en luftik krämig aioli liknande sås!
Lycka till.
Tips: Byt ut vitlök till fin hackade färska kryddor och ha till salladen m.m.!