Att grilla eller koka en korv
Det kan ju vem som helst....eller hur?
I dag har korven blivit en mellan eller kvällsmål även för vuxna som för barn.
Korvens variationer har gott från bara grillad eller kokt till numera välkända Europeiska
korvar såsom, Bratwurst, Chorizo, Kabanoss, lammkorv mm.
Men dessa korvar vi får tag i våra vanliga mataffärer är inte originalkorvar
från länder de har fått sitt namn från.
De bara liknar smaken men de är bättre än bara grillkorvar i storpack utan skinn!
Går man till saluhallar så hittar man många riktiga delikatesser bland korvar
som man kan överraska sig själva eller sina vänner som en tilltugg eller ingrediens till en soppa/gryta.
Här är mina tips:
Grilla en tjock korv:
snitta skinnet på korvens båda sidor
som en snedvriden schackbräda # #
värm i mikron ca 12 sec innan om du har bråttom och sedan i en stekpanna eller ugn 185°
stek i ca 2-3 minuter vänd på korven varje 30 sek!
Grilla vanligt korv:
är det en vanligt grillkorv utan speciella kryddor kan du har lite grillkrydda på
medan du stekar de i lite smör/olja
eller som jag har lärt mig av min son, har lite ketchup på korven när du grillar den
mycket uppskattat bland barn.
Pröva även med curry eller cajunkrydda!
För att göra det mera partyaktik, lindra korven med bacon innan du stekar den.
Min
favorit är " Berliner Currywurst"
den kom till när de allierade tog över Berlin,
engelsmännen kom med curry och amerikaner med ketchup
och berliner hade sin maggi. Så nogon blandade detta
och numera finns det även en Currywurstmuseum.
Blanda ca 3 msk ketchup med 1 msk curry
samt 2 tsk maggi,
grilla en bratwurst eller annan grillkorv, skiva i fingertjocka bitar,
häll över blandningen och
toppa med lite extra curry
servera med en ljus fralla eller baguette -
brödet är för att ta upp resten av såsen!
Koka korven:
För att höja smaken har en köttbuljongstärning i vattnet eller lite lök, lagerblad; kryddnejlika/kryddpeppar.
obs. vatten får inte koka då spricker korven! Sticka små hål med en gaffel i korven innan,
Falukorven:
Den mest folkkära korven som har fått så många smeknamn.
Bräckt (stekt) falukorv är den mest kända varianten i Sverige. Jag har aldrig stött på så många varianter på tillagning av en korv som Falukorven - senapsgriljerad - vitlöksgratinerad - tomat & ost gratinerad - inbakad - kokt,
Stroganoffersättning - i pytt i panna mm.
Den ostinbakade varianten kommer från södra länder som jag gärna använda på lunchen.
Gör en vanlig pannkakssmet med salt & peppar samt riven kryddig ost.
Doppa faulukorvskivor först i mjöl och sedan i smeten och stek i en stekpanna
med ganska mycket fett gyllenebrun.
En tomatsås till detta är passande.
I många internationella maträtter använda man korv som en ingrediens
för att höja smaken såsom Paella, Jambalaya = chorizio är den mest använda.
I Tyskland har man till exempel wienerkorv i ärtsoppan.
Pröva gärna att ha en kryddig korv i tomatsoppan!
Varför inte en gulaschsoppa på korv!
Korven kan vara ett bra alternativ till kött utan att skämmas!
Nästa sida: att göra egna korvar