Varje husmor/far har sin egen tillägg i färsen för att bli Mammas/ Pappas köttbullar.
Köttbullar görs lite varstans i världen
Exempel i Grekland & Turkiet kallas de kofta och i Italien frikadeller.
Här ett så kallad Mormors köttbullar recept:
Du behöver till 1 kg nötfärs / blandfärs (best)
1 msk salt
1 msk finmalen kryddpeppar
1 tsk malen vitpeppar
3 msk riven gul lök
2 tsk potatismjöl
400 g kokt, kallriven potatis ( ca 5 st)
3 ansjovisfiléer
3 msk ansjovisspad
3 äggulor
3 dl vispgrädde/matgrädde
smör och olja till stekning
gör så här:
Blanda salt, kryddpeppar, vitpeppar, lök, potatismjöl och riven potatis. Hacka ansjovisfiléerna.
Bland ner dem, ansjovisspad och äggulor i potatisblandningen.
Blanda färsen väl med potatisblandningen. Avsluta med att tillsätta grädden, lite i taget.
Sätt ugnen på 175°
Forma stora köttbullar och lägg på ett smörd ugnsform .
Stek köttbullarna, ca 10 i taget i stekpanna på hög värme i olja och smör. Vänd och lägg de halvstekta kötbullar tillbaks i ugnsformen
Strö lite socker över bullarna och låt dem eftersteka i 5-10 minuter i ugnen.
Lite enklare blandning:
500 gram blandfärs av eller enbart nötfärs
1 gul lök riven
1,5 dl mjölk
1 krm vitpeppar eller svartpeppar
4 msk ströbröd
1 ägg
1,5 tsk salt
2 msk matolja och smör till stekning
blanda mjölk och ströbröd först innan du följa tillagning som ovan.
Tips: pröva gärna med lite senap/ honung/ kanel eller andra kryddor i färsen!