Det finns många varianter av Järpar ute i Världen.
Här hemma är vi vana vid Oxjärpar eller
Persiljejärpa (som inte är rent nötkött helt enkelt)
I grunden är det samma färs/kryddningen som köttbullar/pannbiff.
Men man kan piffar till det lite grand för att man äter även med ögonen!
De flesta gästerna fråga mig alltid hur maten ser ut och inte hur den smakar!
Så därför finns det så många variationer med färsprodukter, billigt råvara som ser gott ut och smaker annorlunda.
Det enklaste är att lindra bacon rund järparna innan man steka dem.
Eller som många sydländska länder gör - trä järpar på spett och grilla dem på grillen.
Tips: låt träspetten ligga i vatten 5 minuter innan, då är risken mindre att de brinner över öppen eld!
Man kan koka i förväg (inte helt färdig) - röd/ vitkåls blad och rulla in färsen i bladen och grilla i ugnen -så har man en egen kåldolma. Här är det många som blanda kokt ris i färsen.
Det ger en annan smakupplevelse om man inte använda bara nöt/blandfärs
- pröva istället vild/ fågel eller lammfärs!