Denna grundregel 1-5-1är bra att ha i bakhuvudet.
Det innebär att man använder sig av:
1 liter vätska 50 gram smör /eller annat fett 1 dl vetemjöl
så gäller även regeln när du gör mindre
Som denna recept:
25gr smör/margarin/olja
1/2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
1/2 gul lök/smålök
1 dl grädde /creme fraiche
Salt & peppar
Gör så här:
hacka löken och bryn den lätt i en högbottnad kastrull med smör, tillsätt mjöl och rör snabbt om med en visp tills all mjöl har blandats med fettet, häll sakta i den kalla mjölken
( inte allt på en gång) rör med en visp tills den börja koka, ta bort kastrullen från spisen
och tillsätt grädde/cremefraich salt/peppar. Skulle såsen blir för tjock, ökar med lite mera mjölk
Sila om du har fått små mjölklumpar i såsen
Med denna grundsås kan du skapa en hel del variationer
om du tillsätter diverse kryddor eller ersätter mjölk med buljonger.
Med
lite malen muskot, salt, peppar och lite aromat eller höns/köttbuljongtärning
så har du en sås till makaroner/lasagne mm.
Med mera brynt lök, malen muskot samt en höns/köttbuljongtärning
så har du en god löksås till fläsk.
Med med hackad spenat
så har du en spenatsås
Med dragon, basilika, persilja, gräslök, dill, citron.
så har du en fin örtsås
Med lite grönpeppar och mögelost
så har du en fin kött - eller pastasås.
Med vitvin, citronskal (riven) fiskbouljongstärning och creme fraiche
så har du en fin fisksås.
Med lite saffran eller curry, grädde, buljong
så har du en sås till fisk eller kötträtt
Tips: snabb och enkel bechamel - 4 portioner
1 ½ msk smör/margarin
1 ½ msk vetemjöl
3 dl mjölk eller hälften mjölk/grädde
2 krm salt
1 krm vegeta/aromat
½ krm vitpeppar
½ krm muskot
gör så här:
smält smör i en kastrull
och ta av den från spisen
rör in mjöl samt alla kryddor, värm mjölken i micron (ca 1 minut)
sätt tillbaka kastrullen på spisen och rör in den varma mjölken med en visp.
Rör om hela tiden tills det börja koka.
Lycka till
Nästa sida: Äggsåser