Fårherdens paj: en enkel och uppskattad rätt -
där man har allt i en enda form
Du behöver: (4 port.)
600 gram köttfärs/bland/nöt eller lammfärs
125 gram finhackad bacon
1 st hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
1-2 st skalad riven morot (stora)
3 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2 buljongtärningar utrörd i 1dl varmt vatten
1 msk soja eller HP sås
salt och peppar
Mos:
1 kg potatis
1 dl rapsolja/margarin
2 st äggulor (vispar äggvitan så kan du blanda den i färsen på slutskedet)
1 tsk malen muskotnöt
nypa salt och peppar
gör så här:
1. Skala och koka potatisen, häll av vattnet och pressa med
potatispress.
Tillsätt rapsolja/margarin, äggulor, salt, peppar, muskotnöt och vispa moset väl.
Sätt ugnen på 225°
Stek under ständig omrörning färsen och bacon i en gryta
eller rejäl stekpanna tills köttet fått en brun yta,
tillsätt riven morot och bryn tills de har blandad med färsen,
tillsätt tomatpuré och sist vetemjöl och rör om.
Slå på buljong och soya/ HP sås- rör om. Salta, peppra och låt vätskan
sakta koka några minuter. Köttfärssåsen ska vara ganska torr .
4. Lägg färsen i en smörat ugnsform - blanda i äggvitan
och bred eller spritsa moset över.
Grädda i ugn ca 25 minuter eller tills potatismoset har fin gyllene färg.
Lycka till: