Du kan använda i princip all sorts bröd.
Det är till vad du ska servera vitlöksbröden till som avgör valet av brödet.
Panrich till skaldjur
Chiabatta till sallad & soppa
Surdegsbröd till grytor eller stuvningar
Man kan göra det med vitlökssmör bara eller med vitlökssmör & riven ost med olivolja och rostad vitlök
Oavsett vilket bröd du använder så lätt (halvvägs) rosta det först i ugnen,
låt det svalna och bre på vitlöken/vitlökssmör/osten och grilla det klart.
På detta sätt blir brödet rostad rakt igenom.
Rostad vitlök smaker inte besk/bitter och har inte den markanta vitlöksdoften i munnen efter man har ätit den !
Att rosta vitlök:
Tar bort de yttersta bladen och skär av toppen enligt bilden bredvid.
Sätt ugnen på 200°C grader.
Rulla in varje vitlök
i alufolie eller täck hela plåten med alufolie (om du gör många på en gång)
Baka i ca 45- 60 minuter tills de känns mjuka.
Låt svalna under folien i ca 10 minuter.
Nu kan du pressa ut vitlöken som en pasta direkt på brödet.
Resten av vitlöken kan du mosa och förvara övertäckt i kylen flera veckor
och använda till matlagning.
Vitlökssmör:
2 msk smör/margarin
1 vitlöksklyfta
1 pressad citronklyfta
salt + peppar
Värm smöret 10 sk i mikron och blanda sedan allt
Lycka till
Nästa sida: Marinad till grillsteak & BBQ