Tips när du bakar paj:
Gör gärna degen i en matberedare, då är det lättare att
få den riktigt blandad.
Men knåda aldrig degen onödigt länge -
bara tills den får fast konsistens.
Om du hinner så låt degen vila svalt en stund innan du kavlar ut den.
En vanlig bakkavel och lite mjöl brukar räcka för att kunna kavla ut degen.
Men det går också att trycka ut degen direkt i formen om du hellre vill det.
Använd en form med löstagbar kant.
Oftast är degen så fet i sig självt att den du inte behöver smörja formen.
Förgrädda pajskalet några minuter om du gör en större paj
och tänker använda en "blötare" fyllning.
För att hålla skalet på plats i formen när du förgräddar det,
kan du fylla skalet med okokta, gula ärtor som du knyta i ett bakduk.
Det går också att klä skalet med aluminiumfolie.
Nagga gärna pajskalet med en gaffel innan du gräddar det
så slipper du att det blåser upp sig i ugnen!
Det går fint att förbereda ett pajskal och ha det ogräddat
eller gräddat täckt med folie i kylen över natten.
Grundrecept på pajdeg:
Du behöver:
2 msk vatten
200 gram vetemjöl (ca 3,3 dl)
125 gram smör/bakmargarin
Gör så här:
Hacka samman rumsvarmt smör och mjöl tills smöret är finfördelat.
Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg.
Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den.
Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.
Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200°
Degen tål bra att sparas i kyl eller frys,
se bara till att packa in den i plast så den inte torkar
Exempel: Köttfärspaj
Du behöver
utöver pajdegen:
3 ägg
3 dl mjölk eller grädde
100 gr +
30 gr riven ost
300-400 gram nötfärs /blandfärs
1 hackad lök
2 hackade/pressade vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
4 tärnade tomater eller 100gr krossade/burk
2 tsk oregano
salt & peppar
Gör så här:
Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200°
Vispa samman ägg, mjölk och 100 gr riven ost.
Finhacka löken och vitlöken och fräs mjuk i matolja.
Stek köttfärsen ordentligt ca 5 min.
Tillsätt tomatpurén och tomater låt koka ihop
och krydda med salt, peppar och oregano.
Låt puttra 5 min.på svag värme
Låt köttfärsen svalna.
Blanda äggstanning med köttfärsen och fyll pajskalet med blandningen.
Grädda i cirka 180° i ca 45-50 minuter.
Känn i mitten om fyllningen är fast.
Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarande inte är färdig
så täck med folie eller lock.
Ta ut den nästan färdiga pajen och lägg på lite riven ost.
Grädda klart så osten får fin färg.
Strö på lite oregano innan servering