är den mest kända Franska pajenl
och inte så svår att göra men lätt att äta!
här kommer receptet: till ca 6 personer.till degen:
5 dl. vetemjöl
1/2 tsk salt
125 gr. kall småskuren smör
1 äggula (spara äggvitan till fyllning)
5 msk iskallt vatten
torkade bönor eller gula ärtor
till fyllningen:
200 gr. rökt späck eller 150gr. rökt skinka +
50 gr. bacon
50 gr. ost ( helst en lagrad variant)
50 gr. strimlad purjolök eller 1 finhackad gul lök som ska brynas med späck/bacon (låt fettet rinna av)
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl. vispgrädde
3 hårdvispade ägg (tag med äggvitan som blev över)
lite peppar och riven muskot
så här gör du:
Börja med degen - blanda mjöl - smör - ägg - vatten i en matberedare
och kör på puls
tills den binder sig.
Ta ut och forma till en boll på en mjölad underlag
och låt vila i en plastpåse minst 15 minuter i kylen.
Smör en pajform och kavla degen ut på en mjölad bakbord
så att degen kommer över kanten av pajformen
(2-3cm)
tryck ner degen i formen och klipp med en sax degen som hänger över kanten,
gör jämna hål i botten med en gaffel
fyll pajen med torkade bönor (gula ärtor eller annat) täck över med alufolie
och grädda i ugn 10-15 minuter i 225° den ska inte få brun färg ännu.
Ta ut ur ugnen och ta bort bönor -
stick små hål i botten på pajen (bubblorna) med en gaffel,
sätt tillbaka i ugnen
ca 5 minuter tills den börja få färg ta ut och ställ åt sidan,
sänk temperaturen till 200°
Brun rökt späck eller bacon lätt i en stekpanna och lyft över på en tallrik
med hushållspapper blanda vispade äggen med creme fraiche, grädde,
purjolök, 40 gram tärnad ost
(resten river du på toppen av fyllningen innan den bakas)
tillsätt späck/bacon tärnad skinka,
lite peppar samt lite riven muskot rör om och fyll i pajen strö på riven ost
och baka i 25- 30 minuter eller tills den är gyllene brun låt vila ca 15 minuter
innan du lyfter upp pajen.