Konsten med asiatisk kryddning är balansen
som i Jing & Jang.
Balans mellan söt/ sur, salt/ peppar, het/ kryddigt
är avgörande
Tricket med Kinesiska wok är att de marinera köttet först!
Då blir köttet silkes len, när man steka det.
Du behöver för 4 personer:
400 gr. kött (biff/ kyckling eller fläskkött)
1 dl matolja
3 pressade vitlöksklyftor
1 färsk ingefär ca 50 gr (skalad & riven)
1 chilifrukt
3 msk maizena
2 äggvitor- vispad
3 tsk ättika
3 msk ljus soja (kikoman)
2 msk oystersås
8 droppar sesamolja
1 msk röd curry pasta
2 msk sweet chili
1/2 dl vatten
strimlade grönsaker ca 400 gr. efter ditt tycke som
purjolök - morötter- paprika- zuchini - rödlök - broccoli - blomkå l - gröna bönor - svamp - bambuskott mm.
Gör så här
gör marinaden till köttet :
blanda riven mosad ingefär med 1/2 dl vatten,
blanda hälften av juicen med
2 tsk ättika 2 msk maizena
2 äggvitor
Skär köttet i skivade munsbitar
och arbetar in marinaden och låt vila
Heta upp wokpanna med 1 dl matolja tillsätt vitlök och strimmlad chilifrukt stek köttet först 2-3 minuter men inte allt på en gång
utan dela upp i 3 delar
lyft upp med en hålslev och lägg åt sidan.
Steka sedan grönsakar (de hårdaste först) och sedan
tillsätt soja, oystersås
sweet chili, curry, sesamolja, 1 tsk ättika 3 msk vatten och resten av ingefärjuicen
samt 1 msk maizena utrörd i lite vatten, blanda sedan kött & grönsaker