Många tror att tillaga fisk är en konst för sig.
Inte alls säger jag om fisken är färsk!
Är den fryst så behövs det lite mera finess. Se nästa sida.
Se till att fisken är rensad (tömt av innehållet) om inte så öppnar buken,
vid undersidan nära svansfenan finns det ett litet hål,
med en vass tunn spetsig kniv eller sax snitta du upp buken och töm hela innehållet!
Skrapa av eventuell fjäll med baksidan av en tunn kniv.
Lite salt/peppar & citron/Lime (olivolja) brukar räcker för att tillaga den med gästens beröm!
Har du en hel rensad fisk ( exempel laxforell) krydda den efter smak in och utsida och tillaga den helst i ugn på en smord form. (vänd inte på fisken under grillning)
mellan låg värme 185* ca 15- 20 minuter beroende på gas eller elugn.
Eller du föredra kokt fisk.
Lägg den färska fisken i sjudande lättsaltat vatten (c:a 1 msk salt/liter vatten).
Se till att vattnet täcker fisken och att det inte kokar utan sjuder strax under kokpunkten.
Fisk ska alltid sjudas (pocheras) aldrig kokas.
Häll på lite kallt vatten om spadet blir för livligt.
om du vill att torsken ska vara extra vit - ha lite ättika i vattnet
när du kokar den & salt + peppar efteråt
Mera tips:
täck smörpapper
över vattnet när du sjuda fisken då är risken mindre
att den kokar för snabbt.
Stora fiskar läggs i kallt vatten som värms upp för att köttet inte ska spricka.
Snabb tillagning på hög värme under kort tid gör att ytan i regel blir klar innan kärnan.
Fortsätter man tillagningen på hög värme tills kärnan är klar kan resultatet lätt bli torr.
Ett annat sätt att koka fisk som passar perfekt för laxfilé
(utan skinn)
är att koka upp vatten med grönsaker/kryddor (se nedan)
när vattnet har kokad i 4 minuter, ta kastrullen från spisen och lägg i fisken,
låt stå bredvid spisen i minst 15 minuter
då är fisken klar. Perfekt om man har fest och laga flera rätter samtidigt.
Har gärna lite grönsaker & kryddor i vattnet som du kokar fisken i,
som purjolök, lök, morötter, fänkål, dill, persilja, citron/lime,
vitpepparkorn, chilifrukt, dragon mm.
Ps. använd fonden för att göra en fisksås
Ungefärliga koktider för fisk
Fisk i bit, c:a 4 cm tjock: 5- 7 minuter
Hel fisk, c:a 4 cm tjock: 7-10 minuter
Hel fisk och lax i bit, c:a 5-6 cm tjock: 8-15 minuter
Vill du har det lite exklusivt så lägg hela fisken på en bit av folie
eller smörpapper lägg på extra kryddor på fisken
exempel: strimlad pujolök/morot, persilja/dill/dragon/vitlök/citron/lime, riven skal av citron/chilipeppar eller andra kryddor du tycker om.
Lägg till en stor klick smör eller olivolja
och vik ihop folien/smörpapper till ett knyte, placera den på en smord bakform
och baka i ca 20- 25 minuter i ugn på 200° och servera hela paketet på tallriken
så att man måste öppnar den själv och upplever doften av kryddorna och fisken.