• Startsida
  • Index
  • Nästa sida

Halstrad Entrecote

med timjan klyftpotatis, glaserad rödlök, vitlökssmör & ruccolasallad

 

Min sons (16 år) favoritmål
som jag ibland laga på helgen för honom
och han tycker den ska finnas här.


 

 

 

Recept för 3 personer

Du behöver:
3 st. Entrcote 150- 200g (över 200gr..ökar stektiden!)
300 g potatis ej mjölig utan fast
3 st vitlöksklyftor pressad/finhackad
3-4 rödlök skalad
1 påse ruccola
1 citronklyfta (pressad)
50 gr smör/bregott/margarin
1/2 dl rapsolja + 2 msk
1 msk finhackad persilja
2 kvistar färsk timjan/1 tsk torkad
1 msk balsamvinäger/vit balsamvinäger eller äppelcidervinäger
2 msk vatten
lite salt & peppar
2 msk råsocker eller 1 msk strösocker

gör först vitlökssmör:
värm smöret 4-6 sekunder i mikron eller på spisen (ska inte smälta bara mjuknar!)
blanda i vitlök, citronsaft, persilja samt lite salt & peppar och rör om/mosa med en gaffel

sedan ruccolasallad:
klippa ruccola med sax några gånger och häll över kall vatten och låt stå.
dressing dito:
blanda 2 msk rapsolja,1 msk balsamvinäger med 2 msk vatten lite salt & peppar till en dressing och låt stå.

sedan klyftpotatis:
tvätta och dela potatis i mitten och sedan i 2x3 delar (med skal på)
skölj potatisen en gång till och koka i ca 10-15 minuter (lite bitmotstånd ska de ha)
häll över i en sil och låt vila tills det är dags att steka

Sedan rödlök:
skala dela löken i mitten och skär i tunna skivor låt stå

Entrecote:
banka bara lite så att de har samma tjocklek men krydda inte ännu!

Sedan börja du steka
heta upp en stor stekpanna
tillsätt 1/2 dl olja i pannan och häll i potatisen
stek på hög värme tills potatisen fått en gyllene brun färg blanda i timjan, salt & peppar
(vänd inte hela tiden utan ge den ca 40 sk. innan du vänder)
lyft upp potatis på en fat med hushållspapper

stek köttet i samma panna (utan nytt fett) på vardera sida i 20 sk.= röd -30 sk.= medium -45 sk. = välstekt
salta och peppra köttet och lägg på en fat och låt vila

häll rödlöken och socker i samma panna med en klick av vitlökssmöret som du gjorde innan
rör om hela tiden tills löken fått en glansig färg
har det runnit saft från köttet i fatet så häll saften i pannan över rödlöken och sedan löken på Entrecote

Häll av vatten från ruccolan och häll över dressing och servera.

Nästa sida; att grilla ute BBQ

Webb design: Olaf Klein Fotos: free stockfotos och egna fotos