Min sons (16 år) favoritmål
som jag ibland laga på helgen för honom
och han tycker den ska finnas här.
Recept för 3 personer
Du behöver:
3 st. Entrcote 150- 200g (över 200gr..ökar stektiden!)
300 g potatis ej mjölig utan fast
3 st vitlöksklyftor pressad/finhackad
3-4 rödlök skalad
1 påse ruccola
1 citronklyfta (pressad)
50 gr smör/bregott/margarin
1/2 dl rapsolja
+ 2 msk
1 msk finhackad persilja
2 kvistar färsk timjan/1 tsk torkad
1 msk balsamvinäger/vit balsamvinäger eller äppelcidervinäger
2 msk vatten
lite salt & peppar
2 msk råsocker eller 1 msk strösocker
gör först vitlökssmör:
värm smöret 4-6 sekunder i mikron eller på spisen (ska inte smälta bara mjuknar!)
blanda i vitlök, citronsaft, persilja samt lite salt & peppar och rör om/mosa med en gaffel
sedan ruccolasallad:
klippa ruccola med sax några gånger och häll över kall vatten och låt stå.
dressing dito:
blanda 2 msk rapsolja,1 msk balsamvinäger med 2 msk vatten lite salt & peppar till en dressing och låt stå.
sedan klyftpotatis:
tvätta och
dela potatis i mitten och sedan i 2x3 delar (med skal på)
skölj potatisen en gång till och koka i ca 10-15 minuter (lite bitmotstånd ska de ha)
häll över i en sil och låt vila tills det är dags att steka
Sedan rödlök:
skala dela löken i mitten och skär i tunna skivor låt stå
Entrecote:
banka bara lite så att de har samma tjocklek men krydda inte ännu!
stek köttet i samma panna (utan nytt fett) på vardera sida i 20 sk.= röd -30 sk.= medium -45 sk. = välstekt
salta och peppra köttet och lägg på en fat och låt vila
häll rödlöken och socker i samma panna med en klick av vitlökssmöret som du gjorde innan
rör om hela tiden tills löken fått en glansig färg
har det runnit saft från köttet i fatet så häll saften i pannan över rödlöken och sedan löken på Entrecote
Häll av vatten från ruccolan och häll över dressing och servera.