Jag såg detta recept i en TV program
och kunde inte låter bli att pröva på...hmmm så gott!
lite avancerad - men följa man steg för steg så klara man det.
Detta behöver du:
300 gr vetemjöl
500 gr socker
15 gr torr jäst
250 gr skalade potatis
25 gr smält smör
1 ägg
125 ml varm mjölk
2 tsk kanel
100 gr socker att rulla donuten i
Fritös eller djup kastrull med fritösolja (bara1/3 del olja av kastrullens höjd !)
till chokladsåsen:
200 gr riven mörk choklad
200 ml vispgrädde
gör så här:
1. blanda socker, vetemjöl och jäst i en mindre skål
2. koka potatisen mjukt häll av vattnet och ställ tillbaka kastrullen
på spisen 10 sekunder för att dunsta av
vattnet,
ta från spisen och pressa potatisen genom en sil i en större skål.
3. häll i smält smör, varm mjölk och mjölmixen du gjorde innan,
blanda allt med händerna
till en mjuk deg.
4. forma valnötsstora bollar som du rullar ut till 10 cm långa korvar,
vrid änderna ihop
till en donut.
5. placera donuten på en mjölad bakform med 3 cm avstånd till varandra,
låt de stå övertäckt med en bakduk på en varm plats 30 minuter
eller tills de har ökad till dubbla storleken.
6. blanda 100gr socker med kanel i en skål
7. lägg en donut i taget i fritösen/kastrullen som har en temperatur på ca 185°
när donuten flyter upp är den klar.
8. rulla donuten i sockerblandningen
Chokladsåsen:
värm grädden till kokgränsen och häll över den rivna chokladen
låt stå 1 minut och rör om till en mjuk sås,
doppa halva donuten i chokladsåsen och servera.
Nästa sida: Min favorit chokladkaka