Kina har en mångårig tradition i att laga mat på ett sätt vi inte är så vana vid.
Detta recept är flera hundra år gammal, och är än i dag en av deras populäraste sätten att koka en hel kyckling.
Del av fonden från den färdigkokta kycklingen används om och om igen, ibland upp till 15 år.
Om en köksmästare i Kina slutar så säljer han fonden till en pris upp till 30 000:-kr
Jag tycker detta sätt att koka en kyckling är så genialt enkelt, att vem som helst borde klara detta.
Detta behöver du:
1 hel höna/kyckling ca 1.6 kg (helst frigående)
2 msk anis /hel
2 msk kardemumma
2 hela kanelstänger
2 msk salt
500 ml ljus soja (kikoman)
150 ml mörk soja (kanton) samt
6 l vatten
Så här gör du:
lägg alla kryddor i en liten tygpåse och knyt ihop (du kan även hälla allt direkt i vattnet och sila fonden efteråt)
Fyll en stor och hög kastrull med vatten (ca 6 l ) lägg i kryddpåsen, salt soja och koka upp,
sänk värmen och låt sjuda i 30 minuter. Lägg i kycklingen och låt fonden koka upp igen.
Stäng av värmen och lägg en tallrik på kycklingen så att den sjunka under ytan, låt stå i kastrullen i 60 minuter.
Helt otroligt eller hur?
Lyft upp kycklingen på ett galler för att svalna.
Plocka isär och använd till wok eller annat recept eller:
Vill du har skinnet krispig så låt kycklingen blir riktig torr - 2 timmar
dem brukar använda en fläkt för att snabba på torkning ca 1 timme
sedan häller man het olja (180°-200° grader) över kycklingen i ca 3 minuter för att få den krispig.