Det finns speciella kokkärl för öppen eld där " Dutch oven"
är den klassiska av alla
det finns flera kokböcker om bara den som jag inte ska gå in på.
Men för den lilla campingkök så är en bra gryta med handtag samt grythandska ett bra redskap.
all sorts kött & fågelgrytor som jag har skrivet en del om
passar bra i detta sammanhang.
men vad ska man till grytan om inte potatis eller ris redan är i.
Mitt förslag:
nybakad bröd i stekpanna
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk olja/ olivolja
1 tsk salt
1.5 dl vatten
kryddor efter smak som hackade valnötter/ anis/ fänkål/
kummin/ hackade oliver /riven ost
gör så här:
Blanda mjöl, bakpulver, salt och ljummen vatten -
arbetar ihop degen med kryddan du väljer-
knåda ordentlig - låt vila en stund - dela i lagom stora bollar-
platta ut degen i en oljad panna och stek i låg temperatur- pensla olja på toppen
och vänd när det luktar nybakad bröd.
det
tar ungefär 10 - 15 minuter beroende värmen
Tunnbrödspizza:
4 - 6 skivor tunnbröd
100 gr riven ost eller mozzarella
1 burk krossade tomater
1 buljongtärning
1 gul lök
1 tsk oregano
1 tsk basilika
100 gr skinka
/kebabkött/ eller vegetarisk alternativ nyplockad stekt svamp mm.
2 msk olja
gör så här:
Hacka löken och brun i kastrull med lite olja, tillsätt tomater,
buljongtärning, kryddor - koka i 10 minuter
häll i skinkan eller stek svampen separat
ha lite olja i pannan och värm tunnbrödet -
klä med såsen ( och svamp) samt strö över osten
Linssoppa med chorizo
ca 3 -4 portioner
1.5 dl röda linser
2 msk chilisås
1 gul lök /färsk lök / purjelök/ rödlök
1 vitlöksklyfta
1 buljongtärning
1 tsk spiskummin / curry
salt & peppar efter smak
ca 100 gr skivad chorizo
8 dl vatten
1 msk olja
gör så här:
Brun löken lätt i en kastrull med olja - tillsätt hackad vitlök,
chilisås, buljongtärning, linser samt kryddor
fyll på med vatten koka 9 minuter och tillsätt korven -
koka 1 minut till
Kantarellomelett
2-3 personer
ca 200 gr färska kantareller
1 msk smör/olja
1 tsk timjan
1 tsk paprikapulver
1 hackad lök/ gul eller röd
ca 2 msk hackad persilja/ gräslök
4 - 6 vispad ägg
gör så här:
stek rensade kantareller torrt i en stekpanna 2 minuter tillsätt smör, hackad lök, timjan, paprikapulver salt & peppar
rör om 1 minut, tillsätt äggen och och rör kors & tvärs
tills äggen känns fast,
strö över hackad persilja
Enkel dessert
smält choklad
på nyplockade blåbär