Många trivs ute i naturen och campingplatser brukar vara välbesökta.
Det krävs tålamod och fantasi att laga mat med begränsad utrustning.
Här några tips och recept:
På öppen eld/brasa:
du får inte göra detta året om för vissa tider
är det eldningsförbud
för brandrisken skull ha alltid sand & vatten tillgängligt
för att släcka elden!
Hörde en gång hur en plötslig lyckad fångst av en röding skapade denna ide att grilla fisken
Inger redskap fanns men en söndagsutgåva av DN!
Fisken (ofilerad) rullades in i tidningen och lades direkt i den heta askan.
När allt pappret blev till sot var det bara att vika fram fisken och skinnet följde med askan.
Har aldrig prövat detta själv men den som berättade det för mig var trovärdig.
Det är säkrare att slå in maten först matfolie och sedan i ugn/grill folie.
tänk på att kolen inte glöda när du läggar på matpaketet
kolen ska ha en grå yta - annars bränns maten lätt
Färsk fisk: Hel fisk i folie
rensa och salta fisken in och utvändig - ta en klick smör och hackad färsk persilja/dill
och stoppa i fisken, packa fisken tät med folie (2 ggr) och grilla direkt på kolen i ca 20-25 minuter -
vänd fisken då och dås,
servera med en citronklyfta.
Eller fiskfilé i folie
lägg hel blad av savojkål/ isberg i botten sedan fisken och rivna grönsaker
som fänkål/purjolök/ morötter/zucchini - en klick smör och krydda med salt peppar (vitlök/ dragon mm) grilla 15 - 20 minuter (vänd då & dåd)
Det mest kända sättet är att trä hela fisken på en pinne/gren
och i lutande form låt stå över glöden - vänd då och då - det tar ca 30 - 50 minuter beroende på värmen se till att grenen/ pinnen har legat i vatten minst en timme innan!
Maijskorn (färsk) i folie
ta bort ytterbladen & silk - smör in kornen och salta (+ lite riven ost - ger extra smak) packa som ovan (2 ggr) och grilla 15- 20 minuter ( vänd varje 4 minuter!)
Bakad potatis i folie
färsk potatis: tvätta - salta - liten klick smör - packa som ovan - grilla ca 15- 20 minuter
stora potatis: tvätta - dela i mitten - salta -1 klick smör -
packa som ovan- grilla ca 25 - 35 minuter ( vänd då & då)
Tips: Ta gårdagens färska kokta potatis med skal och lägg på grillgallret och slå med knytnäven lite platt,
krydda med färsk timjan/rosmarin, lite salt & peppar och glilla ca 2 minuter på varje sida...så enkelt och gott!
Hamburgare foliepaket - även kallad för Hobs foot (luffare matlåda):
1 rå hamburgare
1 morot
1 gul lök
1- 2 skalade potatis
grillkrydda
1 msk smör
gör så här:
skiva potatisen - lök - strimma moroten, placera hamburgaren i mitten på folien
och grönsakerna/potatis runtom, köttet ska vara fri
krydda och klicka på smör packa väl (2ggr) och grilla ca 15 - 20 minuter
PS. Detta recept går även att göra med kycklingfilé - kotlett - skivad karré - fisk
samt att ändra på grönsaker och kryddor, istället för smör kan man använda tomat/ svamp/kyckling soppa