I originalreceptet från Chef Escoffiere (1846-1935)
koka man en lag av färsk dragon, lök, persilja, vitvin & vinäger,
salt & peppar som blir fond/kryddblandningen. Man avända urvattnad smör
Sedan vispa man äggulan under uppvärmning medan man tillsätter smör och lag.
Men idag är det många som gör bearnaise med såsbas, rapsolja eller flytande margarin-smör istället.
Här en enkel och god recept.
I princip är det samma arbetsmoment som majonnäs eller hollandaise
ca 2 -3 äggula
1 msk fransk senap (för att stärka konsistens och höjer smaken)
1 msk hackad persilja
1 riven små lök
1/2 msk torkad eller inlagd hackad dragon
2 tsk ättika/rödvinsvinäger
några droppar worshestersås
salt & peppar efter smak
1 tsk gurkmeja för färgens skull
lite vatten (2-4 msk)/ vitvin om det finns hemma
ca 2-4 dl rapsolja/ flytande smör/margarin/såsbas eller både och
Gör så här:
Börja att vispa äggen tillsammans med senapen, ättika, worshester, gurkmeja, lök, dragon, persilja för hand (ca1 minut)
eller i en matberedare (går bra med knivdelen) ca 20 sk.
Droppa sakta in hälften av oljan/smör/margarin - droppa in vattnet/vitvin och resten av oljan.
Ökar med mera olja/ för tunn eller lite vatten/ för tjock. Salt & peppar
2 dl. creme fraiche/ gräddfil
1 tsk torkad dragon
1
riven smålök
1 msk hackad persilja
1/2 tsk fransk/svensk senap
1/2 pressad citron eller 1 tsk ättika
1/2 tsk gurkmeja
salt & peppar
Blanda och servera - Lycka till
Nästa sida: Brun sås