Att koka Potatis
Potatis kan du skala innan eller bara borsta dem ordentlig rent och skär bort svarta prickar!.
Färska potatis (Juni/Juli/August) är godast att kokas med skal på. (vitaminer / mineraler. finns mest under skalet)
även de mera färgade potatis vi få under årets gång borde man äter med skal på, för att vad många inte vet,
så finns det mera vitaminer under en potatisskal än i en hel apelsin!
Men se upp med gröna fläckar på potatisen,
det är rena gift,
det hjälper inte att skära bort de
utan släng hela potatisen!
Innan du hälla knölen i kastrullen dela alla till lika stora bitar!
Häll på vatten och salt - potatisen behöver inte flyta i vatten, ångkokta potatis blir faktiskt godast
har du färsk dill/persilja hemma så lägg in stjälken du inte använda till annat.
Koktid beror på storleken av potatisen och vad man ska använda den till, men räknar med 25-30 min .eller 30-35 för pressad potatis (mos) Efter kokningen, häll av vattnet och sätt tillbaka kastrullen med potatisen på spisen utan lock och låt dunsta av vattnet 20 sekunder medan du skakar kastrullen
då blir de mjölig och torr
( fint för att ta upp såsen från maten)
Lycka till!