I början på 80 talet hade jag första gång ansvar för lunch matlagning.
Jag tyckte en god fiskgryta såsom Marseilles berömda Bouillabaisse
borde kunna göras på ett lite enklare & billigare sätt.
Så jag skapade namnet - Sydfransk Fiskgryta.
I dag har den blivit ett väl etablerad rätt på många ställen i Sverige
med olika ingredienser och tillbehör.
Här kommer mitt recept jag skapade då.
Använd fisk efter plånboken antingen eller
torsk - lax - röding – blåmusslor - scampi - hälleflundra – kolja - räkor mm.
Koka fiskfiléer (ca 400gr ) i grova munsbitar, musslor (300 gr) separat - spara fonden
räkor ska inte kokas utan hälls i på slutet!
Koka grönsaksgrytan: ca 4-6 personer
Lika delar och tumnagels storlek tärnad/skivad:
1/2 purjolök, tärnad
2 paprika olika färg,tärnad
1 zucchini, delad i mitten och skivad
1 fänkål, delad i 4 delar och sedan skivad (ta även med den gröna delen som ser ut som dill)
2 skalade morot, delad i mitten och sedan skivad
3 vitlöksklyftor, hackad/pressad
salt & peppar (1/2 tsk var)
1 påse saffran eller/1 tsk gurkmeja om du inte gillar saffran
1 burk med krossade tomater ca 200gr
1 dl vitvin /alkoholfritt eller 1 msk citron
2 tärningar fiskbuljong (och avkok av fisken du ska använda)
4-5 kokta tärnade potatisar
Gör så här:
Koka Potatis seperat
Häll alla grönsaker, fiskbuljong, tärnade tomater, saffran, vitlök, vitvin i en stor kastrull
salt & peppar fyll på med vatten tills grönsakerna börja flyta - sjuda i ca 3- 4 minuter.
Värm fiskbitarna/skaldjur och fördela i djupa tallrikar -
lägg i tärnade kokta varma potatis och fyll på med grönsaksgrytan.
Strö över räkor och servera gärna med Aioli och nygräddad painrich.