Panna cotta är en Italiensk puddingdessert. Man gör den genom att låta en blandning av grädde, mjölk, socker, vanilj- sjuda och tillsäta gelatin, sedan svalna och stelna i formar.
Den serveras ofta tillsammans med bär eller frukt
Grundrecept:
4 gelatinblad
6 dl grädde
2 dl mjölk
4 msk socker
1 vaniljstång
Gör så här:
Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten, i minst 5 min.
Blanda grädde och mjölk i en kastrull, och tillsätt socker och urskrapad vaniljstång, både frön och stång.
Värm försiktig under omrörning tills det nästan börja koka. Ta upp vaniljstången.
Rör ner de urkramade gelatinbladen, häll upp i passande formar.
Ställ i kylen och låt dem stå i minst 4-5 timmar, gärna över en natt.
Varianter på smak och topping:
I grädden/mjölken: lite kardemumma/ lime/ kakaopulver/ riven kokos/ chokladpulver/ saft/ honung/ nescafe/ rum/ likör mm.
På toppen: Bär/ frukt/ chokladmousse/ creme fraiche/ vispgrädde/ fruktmousse/ mm.
Lycka till