Enkel partyrätt som du kan kan laga på grillen ute eller hemma i stekpanna,
Det här behöver du för ca 6 personer:
1 l filmjölk
20g finhackade färska kryddor efter din smak (persilja, basilika, oregano, timjan mm.)
1tsk sambal oelek
4 skinn-och benfria kycklingbröst halvor - skuren i 1 cm bitar
24 bitar rödlök (dela löken i fyra delar och lossnar skivor)
12 tjocka skivor bacon
salt och svartpeppar efter smak
12 bambu spett, indränkt i vatten i 2 timmar
Så här gör du:
Rör ihop filmjölk, örter och sambal i en stor skål. (spara 1/3 del till dippsås)
Blanda i kycklingbitarna och rör om jämnt.
Täck skålen med plastfolie och marinera i kylskåp i 1-3 timmar.
Värm utomhus grill med medelhög värme och lätt oljat gallret.
Eller en stekpanna hemma.
Ta kycklingen ur marinaden och överför till en platta eller plåt fodrad med hushållspapper.
torka kycklingbitarna med fler pappershanddukar.
Trä en bit lök på spettet. Trä änden av en remsa bacon på spett,
så resten av bandet hänger ner.
på med en bit kyckling, tråd på nästa del av bacon.
Vänd spett så att den långa änden av bacon åter hänger ned.
Upprepa denna process och vrida tills hela remsan av bacon är gängad,
med 4 till 5 kycklingbitarna. Trä en andra bit lök
på slutet av spett.
Upprepa steg 5 till 7 för alla tolv grillspett.
Krydda kycklingspett med salt och peppar efter behov.
(tänk på att bacon kan vara väl saltad)
Grilla spetten på den förvärmda grillen,
vänd varje 3 till 4 minuter,
tills en fin brynt yta finns på alla sidor och köttet är inte längre rosa i mitten,
från 12 till 16 minuter totalt per spett.
Servera med den sparade dippsås (inte den där kycklingen var i)
och kanske lite grillade grönsaker som zucchini, coctailtomater, paprika mm.