Du behöver:
100 gr. grötris
ca 1.5 dl vatten
2 dl mjölk
3 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 msk rapsolja/smör/margarin
ca 700 gr. vitkål skuren i ca 1 cm (utan stocken)
4 msk ljus sirap
500 gr. blandfärs
2 krm kryddpeppar
Till servering: potatis och lingonsylt
Gör så här:
1. Blanda riset och vattnet i en kastrull.
Koka upp och låt den koka i 1 minut.
Häll på mjölken och låt gröten koka ca 20 minuter -
under konstant omrörning tills risgrynen är mjuka.
Späd eventuellt med vatten om gröten blir stabbig.
Tillsätt 1 tsk salt och kyl ner gröten.
2. Värm ugnen till 175 C.
Blanda färs, gröt, kryddpeppar, 1 msk sirap, 2 tsk salt och vitpeppar.
Provstek en bit och smaka av om mer salt behövs.
Skär vitkålen i ca 1 cm-stora bitar. Värm en stekpanna till hög temperatur.
Stek kålen i rapsolja/smör/margarin tills den är lätt brynt, häll på 3 msk sirap
och stek i ytterligare 1 minut. Tillsätt 1 tsk salt.
3. Lägg 1/3 av kålen i botten av en ugnsfast smörad form.
Bred ut hälften av färsen ovanpå. Lägg på ett ytterligare lager av kålen
och därefter ett lager med resterande färs.
Täck puddingen med sista kålen och häll över ½ dl vatten.
Ugnsbaka kålpuddingen ca 40 minuter.
Servera kålpuddingen med lite kokt potatis samt lingonsylt.
Tips:
har du färdig kokt ris över i kylen (långkorn eller basmati)
så använd den istället för grötriset.