Koka vattnet i kastrullen
lägg i äggen
som har rumstemperatur- (vatten ska täcka äggen)
när vatten koka igen ta tid (gärna med en äggklocka)
och sänk värmen 2 steg .
När äggen är klara häll av kokvatten och skjöl med kallt vatten
- låt vila 1 minut innan du servera.
Tänk på att äggen kan väga allt från 43 - 73g och mer
Kolla äggkartongen - äggets storlek är avgörande för hur länge det ska koka.
Storleken är märkt på förpackningen som S, M eller L.
Små ägg
löskokt 6 min.
mellankokt 8 min.
hårdkokt 10 min.
Medelestora ägg:
löskokt 7 min.
mellankokt 9 min.
hårdkokt 11 min.
Stora landägg :
löskokt 8 min.
mellankokt 10 min.
hårdkokt 12 min.
eller som experterna
i ett vattenbad/ångugn på 62½ - 68° i 10 min.
För att äggen inte ska spricka när man koka den så kan man göra följande
1 sticka hål i trubbiga ändan - där finns det en liten luftbubbla
(med en synål eller en ägghålgörare - det finns en sån tro mig)
2 tänk på att större ägg har tunnare skal (hantera varsamt)
3 att äggen
ha rumstemperatur innan du koka dem.
Om vi äter äggen råa utnyttjar vi bara hälften av proteinet
Ju längre tillagningstid på ägget, desto mer denatureras äggproteinet
– proteinmolekylerna vecklas ut och de blir lättare för kroppen att tillgodogöra sig
Ägg innehåller alla 9 essentiella aminosyror som kroppen inte kan tillverka själv
Ett ägg innehåller 7 gram protein och 0 g kolhydrater
Ett ägg innehåller 1 milligram järn. Dagsbehovet är 8 – 15 milligram.
Ägg är den mest kompletta naturliga näringskällan näst efter bröstmjölk
Koka ägg med citron -lättare att skala men ej färska – ha de i kylen ett tag
Det är vanligt att äggvitan blir gummiaktig.
Då har du förmodligen kokat dina ägg på för hög temperatur.
Låt alltid äggen sjuda eller koka lätt, aldrig stormkoka.
Det bästa är att koka ägg som är minst en vecka gamla.
Äggens ålder får du fram genom att räkna 28 dagar bakåt
från bäst-före-datumet på förpackningen.
Det finns många sett hur man sen skala kokta äggen.
knacka med en tsk på toppen och skala för hand
hugga av toppen med en bordskniv (kräver precision)
dela äggen i mitten ( då kommer man åt gulan lätt)
Eller som min far älskade äta ägg -
Ägg i glas - skala äggen, lägg i ett glas tillsätt några droppar worshestersås och tabasco-
krossa/blanda allt med skeden och njut.
Tycker man inte om att jobba med skalen till frukost
så kan man göra
Pocherad ägg.
knäcka äggen i en kopp -
koka upp vatten i en kastrull
tillsätt några droppar ättika, lite salt
och rör hård kokvattnet till en virvel innan du lägga i äggen
koka i svag värme 3 minuter
Här några lite mera avancerade recept
.
Oeuf en Cocotte - Ägg i kopp
häll 1 msk creme fraiche i en låg/bred kopp
krydda med antingen eller både och
riven muskot, chilipulver, paprika, spiskummin, salt & peppar.
tillsätt 1 ägg + 1 msk creme fraiche på topp.
Strimla lite dill/persilja på toppen.
sätt koppen i en djup ugnsform -sätt i ugnen och fyll formen
till hälften av koppens höjd med vatten
grädda 180° 15 minuter (löskokt) 20 minuter (mellankokt)
lyxa till ded med lite lax/fiskrom eller Kalles kaviar innan du servera.
Croque Madam Muffins (2 -3 portioner)
du behöver förutom 2/3 ägg
bechamelsås:
1 msk smör
1 msk mjöl
200 ml mjölk
1/2 msk dijonsenap/stark senap
lite riven muskot, salt & peppar
1 msk riven lagrad ost
2-3 skivor skinka (strimmlad)
2-3 skivor toastbröd (stora)
30 gr smält smör/ margarin
Gör så här:
Bechamelsås
smält 1 msk smör i en kastrull, tillsätt mjöl
rör om ordentlig och tillsätt sakta kalla mjölken:
rör i senapen, salt & peppar - ställ åt sidan
Skär bort kanten på brödet och kavla ut tunn
pensla brödet med smält smör på båda sidor
Forma en näst av brödet i en muffinform
lägg i skinkan, ägg och toppa med en msk bechamel samt riven ost.
Grädda på 185* i 15 minuter ( löskokt) 20 minuter (mellankokt)
Recept: Källa
Oeuf en Cocotte-Croque Madame Muffins - Rachel Khoo