Här får du en guide till hur du sköljer salladen
för att slippa magproblem:
Isberg, plocksallad, romana, mm bör delas i enskilda blad,
som vart och ett ska sköljas noga under rinnande vatten.
Det räcker inte att skölja hela salladshuvudet eller bara lägga hela salladen i vatten.
Kruksallad får absolut inte förvaras i kylen med krukan,
krukan med jord (rötter) ska tas bort innan och bladen ska sköljas!
För att säkra en läcker måltid ska salladen vara hel torr innan du blandar dem.
Torka den därför i en diskhandduk/ hushållspapper,
eller slunga den torr i en salladsslunga och täck den
med ett fuktig duk eller plastfilm.
Då slippa du farliga jordbakterie i din kyl som sprider sig till allt annat!
När det är dags att att förbereda salladen så skär den i önskade strimlor- tärningar
häll i en rymligt skål och låt kall vatten rinna över kanten i ca 2-3 minuter.
Häll över i en sil och låt väl rinna av (det bästa sättet är att
slunga salladen i en rund silkorg för att få ut all vatten).
Blanda salladen och pressa i 1 citron (till ca 4pers) lite salt och socker
och kryddor efter smak med detsamma.
OBS ingen olja innan du servera salladen.
Ställ helst olivolja/rapsolja på bordet så var och en kan ta för sig om och när de vill.
Är salladen till en kött eller fiskrätt där man redan servera en sås till
så behöver man inte ha en extra dressing till salladen!
Är salladen till en picknick eller mellanmål så passar där best en god dressing.
Dressing kan man göra av:
yoghurt/ majonnäs - citron - olja / vinäger - olja - senap - vatten/ olja - fårost - vinäger samt olika kryddor/örter.