Vad du behöver förutom ankan:
1 msk hackad persilja
1 ägg
2 msk mjölk
3 - 4 skivor vitt/grovt formbröd
1 apelsin/ äpple
4 neljkor
2 vitlöksklyftor hackad/pressad eller 1/2 finhackad lök
3 msk honung
salt & peppar
mejram/ timjan, oregano minst 2 av dem
Dela & rensa
Börja med att ta ut påsen med levern, halsen, hjärta, magen
skär bort vingarna och dela de i mitten.
Hacka levern, tärna bröd
Blanda fyllningen
Gör fyllning av bröd, hackad lever, 1 ägg, varm mjölk och hackad persilja
samt krydda med salt & peppar , mejram samt lite hackad vitlök eller gul lök
krydda ankan in och utvändig med salt & peppar samt antingen mejram/timjan, oregano.
Pressa in fyllningen och stoppa i en apelsin/äpple som du har pressad neljkor genom skalet
droppa varm honung över hela ankan. Grilla i ugn på galler 175° minst 2 1/2 timmar-
täck över med alufolie efter halva tiden som du ta bort sista 10 minuter
(tag ut hjärtat efter 1/2 timme och nacken samt vingar efter 45 minuter)
ösa fett som samlas i pannan med en stor sked varje halvtimme över hela ankan
då blir skinnet knaprig!
Servera direkt, gärna med rödkål eller en god sallad med lite äpple/ apelsiner & strimmlad rödkål i.
ps. spara fettet och använd det för att steka potatis eller andra rätter med - som många lyxkrogar gör
Lycka till