Är bra för hjärtat
Enligt flera studier kan mörk choklad skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. En studie vid San Diego State University visade att personer som åt 50 gram mörk choklad varje dag under två veckor fick lägre blodsocker och lägre nivåer av det dåliga kolesterolet, jämfört med en annan grupp människor som inte åt mörk choklad.Även en studie från Australien vid Monash University i Melbourne med 2000 personer har visat att en daglig dos av mörk choklad kan minska risken för hjärtattacker.
Håller blodtrycket i schack
Forskare vid Yale University har upptäckt att tebromin, det bittra ämnet i chokladen, kan vara det som håller blodtrycket i schack. En studie visade att personer som åt choklad hade större benägenhet att få jämnare blodtryck.Dessutom visar en studie från Karolinska institutet och Örebro universitet att mörk choklad har mycket lite påverkan på insulinnivån, till skillnad från vit choklad och mjölkchoklad, vilket gör att även de som är överviktiga eller har diabetes också kan unna sig en bit mörk choklad utan problem.
Förbättrar din syreupptagningsförmåga
Det är flavonoiderna i chokladen som gör att vi blir bättre cyklister, löpare och t ex tennisspelare.
Flavonoider ökar mängden nitrit i kroppen vilket förbättrar vår syreupptagningsförmåga
och därmed gör oss uthålligare, enligt en studie från Journal of the International Society of Sports Nutrition.
Flavonoider är antioxidanter som finns i bland annat äggula och kakao,
vilka gör att choklad med en hög kakaohalt är att föredra.
Vid en studie fick några cyklister äta 40 gram mörk choklad om dagen
vilket innebar att de förbättrade sin uthållighet något mer än de cyklister som fick motsvarande mängd vit choklad.
Rik på vitaminer
Kakao innehåller mycket antioxidanter och flera typer av mineraler och vitaminer,
som exempelvis magnesium, natrium, järn zink och kalcium.
Bra för huden
En tysk studie på kvinnor visar att mörk choklad, som innehåller flavonoider,
kan verka som solskyddsfaktor och skydda huden mot UV-strålning.
Detta är dock inget substitut för solkräm, så du får vackert fortsätta smörja in dig när solen strålar.
En humörhöjare
Kanske viktigast av allt? Enligt den amerikanska studien ”Chocolate Happiness Undergoing More Pleasantness”
blir vi lyckliga av choklad. Studien visade att personer som åt choklad
var mer benägna att vara lyckliga än personer som inte åt choklad.
Kan ha en lugnade inverkan på kroppen
Många av oss har väl då och då varvat ner med en bit choklad i soffan efter en hektiskt dag?
Och det med all rätt. Nu finns det nämligen vetenskapliga bevis för att personer blir lugnare av choklad.
Enligt en studie från ”The Journal of Psychopharmacology” var personer som åt choklad
regelbundet lugnare än personer som inte åt choklad alls.
Boostar hjärnans funktioner
Enligt forskare från the University of South Australia visade det sig att personer som åt choklad
minst en gång i veckan kunde förbättra sitt minne, koncentration och sin förmåga att lösa problem
jämfört med personer som inte åt choklad lika regelbundet. I studien ingick det 1000 personer som följdes under 30 års tid.
Källor: Sage Journal, National Center for Biotechnology Information, Karolinska institutet, och scientificamerican.com