För många år sedan (30) blev jag serverad denna rätt och blev väldigt förtjust i den.
Har under tiden försökt att lära Svenskar att uppskatta denna rätt
men det blev allt för svårt i början!
Nu mångar år efter, när det finns en Sushibar i nästan varje hörna,
finns det anledning att återberätta om denna rätt
som Jag blev serverad i Rarotonga (söderhavet) för första gången
gjort av papegojfisk med tillägg av kokosmjölk i marinaden (som jag än idag föredra)
Ursprunget till denna recept fick jag höra långt senare (det finns flera varianter av den)
I Peru finns det 3 sorters landskap - havet - bergen (Platon) och andra sidan djungeln.
De som inte bodde vid havet längtade att äta fisk som inte fanns där de bodde.
Så för länge sedan tog de sina lädersäcker och vandrade ner för bergen (ca 1 timme )
för att byta grönsaker (där uppe finns mer än 10 olika potatissorter/rotfrukter mm.)
mot färsk fisk.
Men när de kom upp för bergen (ca 3 timmar) var fisken rutten!
Så de bestämde sig att marinera fisken med lime/ salt/ peppar för att klara transporten.
När de kom upp för bergen igen upptäckte de att fisken hade kokat klart och gick at äta!
Detta var början till rätten!
I dag är den nationalrätten - man bör inte äta den för sent på dagen
för den har så mycket energi i sig att man kommer ha svårt att somna
om man äter den sent på kvällen.
Men den är perfekt som en återställare efter en sen fest dagen efter!
Du behöver: kastrull & stor skål
Ingredienser:
4 stora fasta potatisar med skal
4 majskolvar
500 g djupfryst fiskfilé (typ sej, torsk)
ca 800 gram oskalade räkor eller annan skaldjursmix (djupfryst- tina minst 1 dygn)
10 limefrukter
1 dl hackad persilja
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
0,5 - 1 tsk svartpeppar
1 - 3 röda chilifrukt (styrka efter smak)
0,5 dl mjölk/kokosmjölk
isberg/roman salladsblad att lägga upp i
gör så här:
1 ta fram och tina den djupfrysta fisken.
2. koka potatis med skalen på. Skala dem sedan.
3. koka majskolvarna mjuka med lite salt och olja.
4. pressa ut saften ur limefrukterna i en stor skål.
5.tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor.
6. tillsätt ca 1 dl hackad persilja.
7. tillsätt hackad röd chilifrukt.( se nedan)
8. häll i lite salt (ca 1 tsk) och lite svartpeppar (knappt 1 tsk).
9. häll i 1/2dl mjölk/kokosmjölk och en nypa socker.
10 skär fisk i ca 1 cm stora bitar
(obs fisken ska inte tillagas utan den tillagas av sig själv i den sura marinaden)
11. lägg i skålen med limesaftblandningen.
12. skala räkorna och lägg i dem också.
13. rör runt och låt stå i kylskåp ca 1 timme.
14. servera potatis, majskolv och fisk/räkblandningen på salladsblad.
Tips: orginal chilin heter habanero chili. Uttalad: AH-BAH-NEH-ROH
En liten lykta formad peppar med rynkor som varierar i färg från grönt till lysande orange när de är mogna.
Det är den hetaste Chili på Scoville skalan,
med en intensiv eldig, blommig smak.
Habanero är infödd till Karibien, Yucatan och norra Sydamerikas kust.
Nästa sida: Marinerade kycklingspett