• Startsida
  • Index
  • Nästa sida

Att Baka en Paj

paj3

Tips när du bakar paj:
Gör gärna degen i en matberedare, då är det lättare att
få den riktigt blandad.
Men knåda aldrig degen onödigt länge -
bara tills den får fast konsistens.

Om du hinner så låt degen vila svalt en stund innan du kavlar ut den.
En vanlig bakkavel och lite mjöl brukar räcka för att kunna kavla ut degen.
Men det går också att trycka ut degen direkt i formen om du hellre vill det.
Använd en form med löstagbar kant.

Oftast är degen så fet i sig självt att den du inte behöver smörja formen.
Förgrädda pajskalet några minuter om du gör en större paj
och tänker använda en "blötare" fyllning.
För att hålla skalet på plats i formen när du förgräddar det,
kan du fylla skalet med okokta, gula ärtor som du knyta i ett bakduk.
Det går också att klä skalet med aluminiumfolie.
Nagga gärna pajskalet med en gaffel innan du gräddar det
så slipper du att det blåser upp sig i ugnen!
Det går fint att förbereda ett pajskal och ha det ogräddat
eller gräddat täckt med folie i kylen över natten.

Grundrecept på pajdeg:
Du behöver:
2 msk vatten
200 gram vetemjöl (ca 3,3 dl)
125 gram smör/bakmargarin

Gör så här:
Hacka samman rumsvarmt smör och mjöl tills smöret är finfördelat.
Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg.
Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den.
Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.
Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200°
Degen tål bra att sparas i kyl eller frys,
se bara till att packa in den i plast så den inte torkar
kottfars
Exempel: Köttfärspaj
Du behöver utöver pajdegen:
3 ägg
3 dl mjölk eller grädde
100 gr + 30 gr riven ost
300-400 gram nötfärs /blandfärs
1 hackad lök
2 hackade/pressade vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
4 tärnade tomater eller 100gr krossade/burk
2 tsk oregano
salt & peppar

Gör så här:
Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200°
Vispa samman ägg, mjölk och 100 gr riven ost.
Finhacka löken och vitlöken och fräs mjuk i matolja.
Stek köttfärsen ordentligt ca 5 min.
Tillsätt tomatpurén och tomater låt koka ihop
och krydda med salt, peppar och oregano.
Låt puttra 5 min.på svag värme Låt köttfärsen svalna.

Blanda äggstanning med köttfärsen och fyll pajskalet med blandningen.
Grädda i cirka 180° i ca 45-50 minuter.
Känn i mitten om fyllningen är fast.
Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarande inte är färdig
så täck med folie eller lock.
Ta ut den nästan färdiga pajen och lägg på lite riven ost.
Grädda klart så osten får fin färg.
Strö på lite oregano innan servering

Äggstanning/ grunden till fyllning
3 ägg
3 dl mjölk eller grädde
3 dl riven ost (gratängost eller hushållsost går bra)

Tips:
all sorts rester av mat som håller på att blir övermogen eller räcker inte till en ny rätt
som: kyckling – skinka – stekta kött rester – stekt eller kokt fisk – skaldjur mm
kan du använda till en pajfyllning, hacka allt grov och blanda med eventuella grönsaksrester
som övermogna tomater, purjolök, lök, broccoli, gröna ärtor mm.
krydda efter smak och blanda i äggstanningen ovan nämnt och gör din egen paj!

Pajdeg med socker till efterrättspajer
Tillagning (ca 1 tim + 1 tim 30 min ) till en 25cm form
Du behöver:
3.0 dl vetemjöl
125 gr osaltat smör/margarin
2.0 msk strösocker
2.0 msk vatten

Gör så här:
Häll mjöl och socker i en bunke. Tillsätt rumsvarm smör/margarin i små bitar.
Fördela fettet i mjölet med fingrarna.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop med händerna
eller i en matberedare till en deg.

Platta ut degen en gång och knåda ihop degen till en boll.
Linda in degen i plastfilm (för att inte ta smak av annat i kylskåpet).
Lägg i kylskåpet i minst 30 minuter, helst i två timmar eller mer.
Sätt ugnen på 200° (förgräddning).
Smörj en pajform med smör/margarin.
Kavla ut en tunn deg (3mm).
Klä formen med deg. Skär bort kanterna.
Stick upprepade hål i degen med en gaffel.
Pajdegen bör förgräddas i ugn i 10-15 minuter, vilket ger fastare pajskal.
Om fyllningen är vätskerik kan man få en fastare skal
om man penslar degen med uppvispat ägg
de sista minuterna eller. tillsätta 1 äggula i smeten.

Fyll med önskad fyllning. Grädda i 175°.
Tills fyllningen är färdiggräddat (ca 40 minuter)
känn efter med en trästicka du doppad i mjöl först –
när inget fastnar är den klar

Tips:
Mindre söt paj - man kan tillreda utan socker
eller i stället för socker kan man använda sirap.
Minska mängden vetemjöl med 1/3-del
och tillsätt lika stor mängd havregryn som mjöl.

Exempel till fyllningen: Äppelpaj

5 gröna fasta syrliga äpplen skalad & tunn skivadpaj2
2 msk aprikossylt (eller apelsinsylt)
1 dl strösocker
1 tsk kanel
några droppar rumeccens
riven skal av ½ citron

Smulpaj:
100 gram osaltad smör/ bakmargarin
2.5 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Gör så här:
förbaka pajbotten i 5 minuter. Knåda ihop smuldegen
Blanda alla ingredienser i en skål och fyll pajbotten
och toppa med smulpajen
grädda på 165 grader i ca 20-30 minuter tills smuldegen
har fått en krispig gulbrun färg
servera med vispgrädde eller vaniljsås

Se även Lökpaj och Quich Lorraine

Lycka till!

Nästa sida: Pizzadeg

Webb design: Olaf Klein Fotos: free stockfotos och egna fotos