Nuförtiden brukar man köper kött portionsförpackat och inplastad.
Det kan vara svårt att avgöra om köttbiten är mört eller inte.
En tumregel är att köttet ska vara mer åt de mörka hållet och helst genomdragen med fett.
(speciellt Entrecote) Man kan ökar mör processen hemma en aning,
genom att pensla köttbiten med olivolja - placera på en tallrik
och täcka över med hushållspapper och ställ i kylen för 3 dagar. Varje dag vända på köttet och byt pappret.
Innan du steka köttbiten - låt den få rumstemperatur! Kall kött är svårt att steka rätt.
När du marinera/krydda köttet - har inte med salt i blandningen, utan salta efteråt!
Försök att inte vända köttet mer än 1 gång på varje sida
(vrid steken 90 grader på utegrillen för att få ett stekmönster)
Efter stekning låt köttbiten vila minst 1 minut innan du skiva/ servera den.
Skivad bankad oxfilé, biff, innanlår mm.
När du steker köttbitar (bankad eller obankad) i en stekpanna salta inte köttet innan
om du vill ha en saftig lätt tuggad köttbit.
Anledning är om du salta innan och lägger köttet i den heta pannan (som du penslade med lite olja)
kommer köttets saft att rinna ut och köttet nästan koka i pannan.
För tunna utbankade köttbitar som lövbiff
vänd köttbitarna snabb i den heta stekformen så att porerna stängs
och inte all köttsaft rinner ut.
Om det ändå skulle ske så lyft upp köttet och snabb skölj stekpannan med varm vatten
och börja om igen när pannan är het igen!
Stektiden beror på om du vill det har välstekt, rosa eller blodigt.
Hel filé/ köttbitar/ tournedo:
Här är det lämpligt att marinera innan, men börja steka på samma sätt som med skivad kött
Vänd köttet i en het panna så att alla sidor blir brynta
innan du lyfter över de till en ugnspanna och steka färdig i ugnen.
200gr i 80° ca 24 minuter
Detta behöver du:
Minst 500 gr kött
1 gul lök
1 morot
3 vitlöksklyftor
stek termometer
matolja
timjan/ oregano/ rosmarin/ krossad enbär (vilt) -
salt - peppar
hushållssnöre
gör så här:
Binda köttet med hushållssnöret (knyta rund hela köttet)
här är länken på en youtub video om detta Binda kött
Marinera med salt, peppar, timjan, rosmarin (lamm) krossad enbär eller oregano
sätt på ugnen på 80 grader -
ta fram en stekpanna och hetta upp den -
droppa lite olja i den och bryn köttet lätt på alla sidor
flytta över steken till en ugnspanna
tillsätt grönaker grovskuren i botten
tillsätt 2 dl vatten
och sätt den i ugnen -
räknar ut tiden efter vikten på steken
sätt i stek termometern
Den perfekta stek temperaturen är 65 - 75 ° för nöt/kalv/lamm/viltkött
Ta ut köttet och låt den vila ca 20 minuter innan du börja skära den.
gör en sås av fonden!
Den rätta stek innertemparaturen är
Griskött =75° - 85°
Lamm = rosa 65° välstekt
75° ca 45 - 65 min/kilo
Fransyska = rosa 70° välstekt
75° - ca 2 tim./kilo
Rostbiff, innanlår = rosa 60° välstekt- 65° - ca 2 tim/kilo
Bog, Karré = rosa 70° välstekt 75° - ca 2 tim/kilo
Vänd köttbiten varje 20 minut!
Ha lite lök & soppgrönsaker i botten.
Fyll på vatten efter behov.
Använd fonden till en sås.