En paj jag lärde mig att uppskatta pga
den underbara doften den sprider när den är nybakad.
Detta behöver du: 4-6 personer.
till pajdegen:
200 vetemjöl
100 g smör eller margarin
1 äggula
3 msk iskallt vatten
Till fyllning:
ca 4 stora gula + 4 röda lökar (ca 500 gr.)
50 gr smör eller margarin
3 ägg
50 g riven ost, parmesan eller grevé
salt & vitpeppar
1 tsk
riven muskotnöt
gör så här
Blanda mjöl och smör/margarin för hand eller i matberedare (knivdelen).
Tillsätt äggulan och det kalla vattnet. Arbeta snabbt ihop degen.
Låt den vila i kylen 30- 60 minuter.
Skiva och bryna löken sakta i smöret ca 10 minuter på svag värme
utan att den får färg. Låt svalna
Kavla ut degen tunt och klä en pajform med den.
Tryck upp degen mot kanten.
Blanda löken med ägg, riven ost och kryddor i en skål.
Häll blandningen i formen. Grädda pajen i 200° grader, ca 40 minuter,
tills den fått fin färg och degen är genomgräddad.
Servera den varmt
Man kan servera creme fraiche med lite dijonsenap i till pajen
eller en grön sallad med olivolja och balsamvinäger