| |||||
Kok Madam är utmärkt för att:Koka ris. Det bränner inte vid, förblir mycket varmt och sväller bra. Fördelar: Här några recept: Koka maten ordentlig några minuter före placering i Kok Madam.
Placera kastrullen med lock sedan i Kok Madam och dra till snöre. Färdig!Kan inte vara enklare! Köttgryta (2 pers)
350 g kött, t ex högrev av nött eller kalv, grisbog, vilt eller kanin.
1 gul lök, strimlat
2 st krossade vitlöksklyfta
margarin eller smör
3 st lagerblad
salt, peppar
rosmarin
Bryna köttet i margarin eller smör och tillsätt lök och vitlök. Röra om ordentlig och bryn löken lätt på svag värme.
Krydda med salt, peppar och rosmarin. Häll på vatten, koka opp
. Såsen
i vintern:
2 stora morötter
2 stjälkar selleri
2 bifftomater eller tomatbitar i burk
i sommaren
3 kärnfri plommon
1 stor äpple
2 bifftomater
2 stjälkar selleri
Rensa ingredienser, skära och tillsätts i köttgryta. Röra om och vänta till allt kokas.
Placera kastrullen i Kok Madam och låt stanna i minst 3 timmar.
Tar ut kött och lagerblad och mixa såsen med mixerstav eller matberedare.
Skära upp köttet i små bitar, tillsätts i kastrullen och varma upp.
Variant:
Skär 1/5 purjolök i tunna strimlor och strö över grytan just före serveringen.
Linssoppa (vegetarisk)
1 liter grönsaksbuljong (tärning + vatten)
3 dl linser
2 gula lökar
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1/2 burk champinjoner
1/2 msk kummin
1 krm chili
11/2 msk vetemjöl
11/2 msk margarin eller smör
Koka färdig linserna i buljongen. Det gör man så här:
Koka upp 1 l vatten, tillsätt buljongtärning och linser. Koka upp igen och placera kastrullen i Kok Madam.
Linserna bör kokas under ca 45 min. I Kok Madam blir de färdig i ca 11/2 timme.
Skära löken, pressa vitlöken. Värma margarin eller smör och fräs grönsakerna i margarin eller smör. Strö över mjölet, rör om och tillsätt tomater, champinjoner, chili och kummin, rör om och späd med buljongen och linserna.
Förslag:
Servera soppan med grovt bröd och tillsätt en skvatt grädde eller crème fraîche.
Varning:
Om kastrullen tas ut Kok Madam är locket och öron väldigt varmt. Efter1 timme är temperaturen i Kok Madam 70° och efter 2 timmar 56°.
Använd grytlappar när man tar ur kastrullen.
|
|||||