• Startsida
  • Index
  • Nästa sida

Viktiga saker du bör ha i köket

kniv

Innan du börja laga mat bör du ha en del redskap hemma: 
Vi börja med kniven. Många köper ett knivställ med tillhörande knivar för utseendes skull och inte för själva arbetet. De flesta knivar används aldrig, för att man antingen inte vet för vad de används eller så känns de inte bra i handen. Det viktigaste för en bra stadigt kniv i hemmets kök är att klingan inte går att böja. Knivar som klingan skall vara böjbar är filékniven - avlång- spetsig att filéa köt/fisk med samt laxkniven- lång smal - rävlad - avrundad spets. Dessa knivar kräver skicklighet, för risken är stor att man skär sig om man är ovan att hantera dessa!

Knivar du bör ha i ditt kök: 

knivarPotatiskniv
liten kortklingat spetsig (skala, putsa, skära potatis/ grönsaker mm.)

Mellankniv
eggen skall vara rakt och böjd vid spetsen
(skära köttbitar/ fisk/ tärna grönsaker)

Kött/fisk kniv
en aning större än förra med lite böjd egg
 (dela/skiva kött/fågel, hacka/ tärna kött mm.)

Brödkniv
med rävflad klinga även bra att kära tomater med.Med dessa kan du klara dig väldigt bra i köket.
Så välj dessa med omsorg. Bättre en något dyrare kniv en fyra som inte känns bra i handen.

Och nu det viktigaste

Kniven är kockens viktigaste redskap näst efter händerna. Se därför alltid till att dina knivar är vassa.
Hellre en enda vass kniv än fyra slöa.

Bas redskap
spade, stektång, trä/plast slevar/, ballongvisp/ platt visp, stekgaffel,

redskap

 

 

 

 

 

 

Brödkniv, potatis- grönsaks skalare, sil, kryddmått, dl mått.

redskap

 

 

 

 

 

 

 

Kastrull

alu

 

 

 

den skall vara anpassad till din spis (gas eller el)
gjutjärns kastruller är inte bra om de inte ha en aluminiumbotten annars släpps järnjoner från metallen i maten och gör den grå och illasmakande. För långkok eller ugnskok är det bra att investera i en bra emaljkastrull med tung lock med litet hål. Aluminiumkastruller håller värmen bra rund om när du kokar mat. Många andra kastrullar har ofta aluminiumbottnar pga. detta

Stekpanna av teflon

stekpanna

 

 


är fantastisk om man inte misshandla den.
Använd aldrig redskap av metall för att röra om eller vänder på maten!
Trä/plast slevar är best i detta sammanhanget.
Skölj, diska pannan direkt efter användning
när den är fortvarande varm, använd ej stålborste.

Ugnspanna

ugnspanna

 

 

 

 

med galler är perfekt att grilla kött eller fågel.

glas

Hårdglasformar är idealisk för gratänger mm.

Resten av köksutrustning är en fråga vad man vill laga för mat.

Nästa sida: Kökets Ordlista

 

Webb design: Olaf Klein Fotos: free stockfotos och egna fotos